суботу, 13 липня 2019 р.

CAN 2019: Чвертьфінал, 11 липня


Чвертьфінал подарував найбільш цікаві за змістом та інтригою матчі, й поєдинок алжирців з івуарійцями був найкращим із них. Кот д’Івуар вже з перших хвилин ліпше виходив з оборони, аніж проти малійців у одній восьмій. А це, відповідно, означало логічніший розвиток атак й менше втрат на своїй половині. І на шостій хвилині Градель завершував одну з комбінацій хорошим підкрученим ударом. Мболі дотягнувся й потім м’яч влучив у штангу.

Алжирська команда нагадала про свій високий рівень вже за вісім хвилин. Марез пробивав після багатоходівки, що стала передвісником результативної атаки на 20-й хвилині. У її заключній фазі Бенсебаїні низом перевів м’яч на Фегулі в зону, в якій візуальна територіальна перевага ніби й була у захисників. Однак пас був настільки прорахованим, що у Соф’яна виявилося вдосталь місця для точного удару.

Ще упродовж кількох хвилин збірна Кот д’Івуару змушена була стримувати суперника й майже не з’являлася біля його воріт. Довелося докласти неабияких зусиль, та все ж поступово відсунули гру трохи далі й намагалися зручно розташуватися для позиційного нападу. Щоправда, алжирці захищалися досить впевнено й ще одного удару Градель завдав лише у компенсований час.

На початку ж другого тайму “компенсованими” за своєю суттю могли стати хвилин сорок ігрового часу. Бунеджах заробив пенальті. Другий гол майже напевно знищував би інтригу в матчі. Адже до цього Алжир не пропустив на турнірі жодного м’яча. Коли ж Бунеджах пробив з “точки” у перекладину, це не мало якогось миттєвого психологічного ефекту. Принаймні гол івуарійців не варто пов’язувати з якимось пригніченням суперника.

Йдеться радше про вміло використаний шанс для швидкої атаки малими силами. Суперник “обрізався” в центрі, Заха протягнув м’яч вперед і віддав на Коджа. Як і у випадку з голом Фегулі чисельна перевага була на боці захисту, але у динаміці переважали гравці, що володіли м’ячем.

Алжир відреагував двома блискучими атаками за дві хвилини. Марез навіть вже спрямував м’яч повз голкіпера, але того підстрахував Багайоко. Івуарійці після свого голу зрозуміли, що за певних обставин можна створювати загрози й роботою двох-трьох гравців. Вдавалося це насамперед тому що вперше за всі матчі алжирці дещо невпевнено почали діяти біля свого штрафного.

Та все ж їхня наполегливість в атаці змусила Кот д’Івуар значно більше дбати про оборону. Тільки у додатковий час Корне та Градель небезпечно пробили упродовж хвилини. Інші ж гострі ситуації, що наприкінці основного часу, що у додатковий, виникали біля воріт Гбоуо.

Після заміни Бунеджаха можна було спокійно знімати його реакцію на кожен епізод. І вийшов би чудовий короткометражний фільм. Багдад неймовірно переживав свою невдачу, що поставила команду на межу вильоту. Та після драматичної серії пенальті він і партнери по команді святкували вихід до півфіналу.

Кот д’Івуар - Алжир 1:1 (пен. 3:4)

0:1 - Фегулі, 20; 1:1 - Коджа, 62

Серія пенальті: 0:1 - Бенсебаїні; 1:1 - Кессьє; 1:2 - Слімані; 2:2 - Корне; 2:3 - Делор; 2:3 - Боні (сейв); 2:4 - Унас; 3:4 - Градель; 3:4 - Бельайлі (штанга); 3:4 - Дьє (штанга)

Попередження: Заха, 29; Багайоко, 43; Гбоуо, 46; Кессьє, 88; Комара, 120 - Бенсебаїні, 29; Беннасер, 39

Мадагаскарцям було нелегко ще у попередньому раунді, але тоді впоралися і з суперником, і з собою самими. Цього ж разу динамізму вистачило хвилин на п’ятнадцять. Саме у першій третині матчу ще можна було говорити про обмін атаками.

Потім тунісці невпинно збільшували свою перевагу в усіх компонентах. Збірній Мадагаскару довелося перейти до невдячної та виснажливої роботи без м’яча. На притаманні команді раніше чіткі виходи з оборони сил вже не вистачало. Туніс повністю контролював гру.

Ален Жиресс “амністував” Хазрі, який починав попередній матч на лаві запасних, й Вахбі був традиційно одним із найкращих на полі. Забракло йому хіба що забитого м’яча. Але у першому таймі Мельвін Адріен парирував його удар зі штрафного. У другому, коли Вахбі забив на першій хвилині, зафіксували офсайд. І зрештою на 60-й воротар впорався з його ударом, одначе за кілька секунд м’яч спрямував у сітку Мсакні. Це був вже другий м’яч тунісців. Вісьмома хвилинами раніше відзначився Сассі. У ворота м’яч зрикошетив від Фонтена, але те взяття воріт закономірно підкреслило перевагу туніської збірної.

За рахунку 0:2 Мадагаскар навіть отримав від суперника м’яч, але не простір. А створювати його, маневрувати на швидкості підопічні Дюпюї не могли. Грати з відчуттям марности своїх зусиль нелегко будь-кому, що вже казати про дебютантів Кубка Африки, які провели, без сумніву, історичний турнір.

Історична подія сталася й у компенсований час другого тайму. У контратаці Хазрі асистував Сліті. Цей гол означав, що після двадцяти спроб (4 різних збірних, 5 турнірів) команда під керівництвом Алена Жиресса нарешті забила тричі у матчі Кубка Африки.

Мадагаскар - Туніс 0:3

0:1 - Сассі, 52; 0:2 - Мсакні, 60; 0:3 - Сліті, 93

Попередження: Андріанантенайна, 86