понеділок, 18 лютого 2019 р.

Навколо світу за 800 слів


Південна Америка

У першому турі нового чемпіонату 19-річний форвард Дієго Валенсія з’явився у стартовому складі “Універсидад Католіки”. Для нього це був лише третій вихід на поле в національній першості й Валенсія відзначився дублем. І якщо Густаво Кінтерос довірятиме йому і надалі, зможе забити більше, насамперед завдяки таким партнерам, як Едсон Пуч.

Після шести років за кордоном Пуч повернувся до чемпіонату Чилі й одразу видав яскравий матч. Обидві результативні комбінації набули довершености після зміщень Едсона з лівого флангу в центр. У першому випадку він, здавалося, готував удар, а сам витягнув оборонців і ледве помітним рухом викотив м’яч Валенсії. А потім прострілював низом, захисник підставив ногу і відскок м’яча добре упіймав юний форвард УК.

У складі чинного чемпіона є й інші цікаві молоді виконавці та досвідчені гравці. Але у стартовому матчі нового сезону найкраще проявив себе дует Валенсія – Пуч.

Ще одна примітна деталь цього туру — перемога команди “Уніон Ла Калера”. 26 серпня минулого року гол Маріано Барб’єрі на 90-й хвилині приніс їм перемогу в матчі з “Депортес Ікіке”. На той момент “Ла Калера” йшла другою і відставала від “Католіки” на два очки. І якщо про чемпіонство ніхто особливо не говорив, то участь у Кубку Лібертадорес, перша в історії клубу, є цілком реальною. Але та серпнева перемога була останньою у чемпіонаті-2018.

У наступних дев’яти турах “Ла Калера” лише раз зіграла внічию і забила у цих матчах два м’ячі. Хоч якоюсь втіхою була путівка до Копа Судамерикана цього року. Перший поєдинок із “Шапекоенсе” продовжив безвиграшну серію (0:0 на своєму полі), але вже за кілька днів її вдалося перервати, здолавши 2:0 “Палестіно”.

Океанія

Перехід Австралії до Азійської Конфедерації дозволив багатьом країнам Океанії не лише мріяти про участь у чемпіонатах світу, а й здійснювати ці мрії. Поки що йдеться про Мундіалі юнацькі та молодіжні. У жовтні цього року Перу прийматиме турнір вікової категорії Ю17, представляти на якому Океанію повинні були Нова Зеландія та Соломонові острови.

У вересні, на континентальній першості Ю16 ці команди зустрічалися двічі. У групі збірна Соломонових островів виграла з рахунком 5:0. Причому саме так вона обіграла й двох інших суперників. Лише у півфіналі пропустили перший м’яч, але це не завадило обіграти Фіджі 3:1. Фінал, знову проти новозеландців, закінчився поразкою у серії пенальті (0:0 (4:5)), та це вже не мало особливого значення, адже вихід на чемпіонат світу гарантували.

Принаймні так здавалося, аж поки 15 лютого збірну Соломонових островів не дискваліфікували. З’ясувалося, що Кріс Сату, який брав участь у всіх матчах турніру, народився до 1 січня 2002 року. І тепер залишається вирішити, хто замінить команду Соломонових островів на чемпіонаті світу Ю17.

Азія

В’єтнамський футбол не втомлюється святкувати. Збірна Ю23 дійшла до фіналу чемпіонату континенту минулого року. А вже у 2019-му національна команда гідно виступила у Кубку Азії. І тільки-но стартували матчі кваліфікації Ліги Чемпіонів — ще один приємний сюрприз. Чемпіон В’єтнаму “Ханой” обіграв на виїзді (1:0) таїландський “Бангкок Юнайтед” і тепер посперечається з китайським “Шаньдун Лунен” за місце в груповому турнірі. (У кваліфікації ЛЧ АФК команди грають лише один матч).

А перед цим “Ханой” дав старт домашньому сезону перемогою в Суперкубку. Успіх у поєдинку з володарем національного Кубка командою “Біньзионг” забезпечив дубль Хоан Ву Самсона. Якщо останнє слово у його імені здається не надто в’єтнамським, то так воно і є.
Самсон Кайоде Олалей приїхав до В’єтнаму з рідної Нігерії 2007 року, коли йому не було ще двадцяти. Одразу почав забивати і був найкращим бомбардиром чемпіонату 2009 та 2010 років. На Самсона звернув увагу мадридський “Атлетико”. Щоправда віддав в оренду португальській “Бразі”, де він так і не зіграв жодного матчу. Тож форвард повернувся до В’єтнаму, де продовжив вражати ворота суперників, а 2013 року став громадянином В’єтнаму.

Минулого року здійснив ще один вояж до іншого чемпіонату, не прижився у “Бурірам Юнайтед” в Таїланді, а потім встиг забити за “Ханой” 15 м’ячів у 13 матчах. Уродженець Нігерії найкраще почувається у в’єтнамських клубах.

Європа

АЗ із Алкмара виграв шостий матч поспіль. На своєму полі 3:0 проти “Венло”. П’ять перемог здобуто у чемпіонаті, а у чвертьфіналі Кубка переграли “Вітесс”. У цих шести поєдинках команда Джона Ван Ден Брома не пропустила жодного м’яча і забила 18. АЗ грає зараз із легкістю та переконливістю, що завжди супроводжують подібні серії на певному етапі. Кількість перемог ще не настільки критична, щоб почати трохи тиснути на команду психологічно. Тиск відчуває суперник.

Показовим є другий м’яч у ворота “Венло”. Гості контролювали м’яч, але з кожним пасом назад ніби самі відчували неминучість помилки й навіть чекали на неї. Не дивно, що аклмарці м’яч відібрали і після елегантного удару Келвіна Стенґса Рьозелер зрізав м’яч у власні ворота. Навіть шкода, що це не гол 20-річного атакувального хавбека, який дедалі частіше з’являється у стартовому складі першої команди, адже під час цієї серії Стенґс відзначився тричі. Голландські клуби, і зокрема АЗ, постійно вирощують нові паростки тюльпанової школи, і Стенґс є одним із тих, за ким варто стежити на фініші цього сезону.