четвер, 11 липня 2019 р.

CAN 2019: Чвертьфінал, 10 липня


На 69-й хвилині у збірної Беніну замість опорника Сессі Д’Алмейди вийшов атакувальний хавбек Сейду Мама. На 70-й Сенегал відкрив рахунок у матчі. Є сенс встановлювати прямий зв’язок між цими подіями. Адже Ідрісса Гейє для свого ривка до штрафного майданчика скористався шпаринкою, яких до того в обороні бенінців не було. А тут елементарно не встигли перебудуватися, і Гейє розіграв із Мане результативну комбінацію. Вона справді вийшла симпатичною, але скільки ж драматизму було в цьому епізоді для бенінської команди, яка в ці хвилини не обмежувалася стримуванням потужного суперника.

Бо починалося все саме з цього. Як і проти марокканців, Мішель Дюссюе налаштував своїх підопічних на тривалу й ешелоновану гру в обороні. І динаміка, з якою стартували сенегальці, випаровувалася на очах. Попервах ще чергували довгі передачі у зони на флангах, коли суперник піднімався трохи вище, з тривалішим переход до атаки. Бенінці розуміли, як знешкодити обидва способи.

Поступово колективні дії команди Аліу Сіссе тьмяніли, вже не йшлося про якусь структуру, зрозумілу не лише стороннім спостерігачам, а й самим футболістам. Бенінці навіть зрідка акуратно наближалися до чужих воріт. На 26-й хвилині Поте взагалі ледь не переправив м’яч у сітку п’ятою. Хоч і йшлося про стандарт, але зуби показали.

Не дивно, що з перших хвилин другого тайму Сенегал почав пресингувати. Метод, здавалося б, надійний, бо добре спрацьовував у інших матчах. А от бенінці почали вислизати з під цього пресингу. Й двох ударів за дві хвилини завдали вони, а не сенегальці. Та й потім якийсь час гострота виникала радше біля воріт Гоміса. Він ще й сам ледь не загнав м’яч у сітку на 66-й хвилині.

У грі збірної Сенегалу проскакувало роздратування. Фаворит поєдинку ніяк не міг знайти дієвих засобів проти оборони суперника. До проходу Гейє.

І як все миттєво змінилося. Простору для атак було вдосталь. Вривалися у ці зони сенегальці невимушено, моменти створювали регулярно. Мане забив, але зафіксували офсайд. У нього та Діаня були ще нагоди збільшити перевагу. Хоча, як і у матчі проти Уганди, сенегальці не ризикували постраждати через власне марнотратство.

У збірної Беніну елементарно не було ресурсів, щоб створити серйозні проблеми настільки міцному захисту. Ще й постійно доводилося озиратися й ловити у контратаках Мане. А окрім нього, ще й Гейє був не проти увімкнути швидкість. У одному з таких епізодів його збив Вердон і бенінці залишилися вдесятьох. І без того примарні шанси зникли остаточно. Команда, що проходила далі, завдяки вмінню терпіти й вичікувати, не витримала саме тоді, коли була не проти зіграти рішучіше.

Сенегал - Бенін 1:0

1:0 - Гейє, 70

Попередження: Мане, 91 - Суку, 44; Муньє, 93

Вилучення: Вердон, 83

З’ясувалося, що навпроти збірної Нігерії має бути добре організований суперник для того, щоб вона сама не нагадувала збіговище випадкових персонажів. І виходить тоді динамічний, повний драматизму та боротьби матч, в якому обидві команди старанно виконують усе необхідне, й в атаці й у захисті.

У такому ритмі гра йшла з самого початку. Як би не розгорталися атаки, оборонці пильнували як слід й потрапити на ударну позицію було нелегко. Знадобилася особлива чіткість у русі м’яча й гравців, щоб Саму Чуквуезе залишився без нагляду й з другої спроби вразив ворота. У ці хвилини збірна ПАР йшла вперед частіше й тим не менш пропустила.

З подвійною енергією повернулися до роботи на чужій половині, але цього разу гра захисту нігерійців не мала нічого спільного з тим, що вони демонстрували проти Камеруну. І щоб не дати супернику піти в атаку відразу після перерви, нігерійці самі почали відбирати м’яч вище, суттєво ускладнили роботу середньої лінії збірної ПАР. Етебо міг забити другий, але Вільямс зреагував на його удар зі штрафного.

Приємно було спостерігати, як наполегливо південноафриканці покращували свій вихід із оборони, наскільки ретельніше виконували передачі й супроводжували їх переміщеннями без м’яча. Цілком логічно цей тиск втілився у забитий м’яч. І сталося це завдяки системі VAR. Адже без відеоповторів неможливо було помітити, що м’яч полетів до Бонгані Зунгу не від партнера, а від спини Ндіді.

Гра тривала у хорошому темпі, з органічними атакувальними маневрами обох команд й мала б закономірно продовжитися у додатковий час. Але Ронвен Вільямс прорахувався на виході. Долю поєдинка, насиченого різноманітними нюансами, вирішила банальна помилка голкіпера.

Нігерія - Південна Африка 2:1

1:0 - Чуквуезе, 27; 1:1 - Зунгу, 71; 2:1 - Еконг, 89

Попередження: Муса, 35 - Мотіба, 14; Хлатшвайо, 49; Мкізе, 75