понеділок, 11 березня 2019 р.

Навколо світу за 800 слів: Leyton Orient


Уболівальники господарів затягнули God Save The Queen, фани гостей демонстрували у відповідь прапори Уельсу. Протистояння на трибунах набирало обертів слідом за подіями на полі. Адже там “Лейтон Оріент” міг вийти вперед уже на першій хвилині. Чи на другій. Точніше сказати важко, бо табло на стадіоні “Брісбейн Роуд” немає. Курйозна деталь, однак прославилася ця арена завдяки появі житлових будинків на кожному з чотирьох її кутів. Чимало мешканців цих квартир стежило за поєдинком лідерів Національної Ліги із власних балконів та вікон.

Продаж землі для зведення будинків мав профінансувати реконструкцію стадіону на початку цього століття. Але витрати зростали на очах і довелося вигадувати хитромудрі схеми для продовження робіт. Цілком звичне явище для маленьких англійських клубів. Тим не менш це дозволило “Лейтон Оріент” залишатися на стадіоні, що був рідним для клубу з 1937 року.

І на цьому стадіоні дуже легко відчути, що це справді local club, що “сторонні” там з’являються вкрай рідко, а якщо таке й трапляється, то все можна швиденько з’ясувати простим запитанням: “А ти ж тут не завжди сидиш?” І потім поринути в спогади й доповісти, що ось та східна трибуна колись була терасою і зайти на неї можна було за шість пенсів. А якщо хотілося стояти під дахом, то треба було трохи доплатити і пройти на західну трибуну.

На матчі проти “Рексема” що на східній, що на західній трибунах, попри пряму трансляцію на каналі BT Sport, порожніх місць майже не було. Адже цього дня то був, мабуть, найбільш статусний матч у всьому Лондоні. Друга команда приймала першу. “Оріент” відставав на два очки і будь-що прагнув очолити таблицю. Гострий момент, створений на початку матчу, не залишився єдиним у першому таймі.

Насамперед господарі активно атакували лівим флангом, де супернику нелегко було відстежувати та контролювати постійні підключення Джо Віддоусона. Його поява нічого хорошого захисту “Рексема” не віщувала, раз по раз третій номер “Лейтона” спрямовував м’яч до штрафного майданчика.

Значно менше атак було у команди Джастіна Едінбурга правим флангом. Та коли його все-таки обирали для наступу, з’ясовувалося, що й звідти є кому виконати гостру передачу. Маґвайр-Дью ледь не забив з льоту якраз після хорошої подачі з правого флангу.

Якщо для “Оріент” це лише другий сезон у Non-League football, то “Рексем” вилетів із Футбольної Ліги ще 2008 року. Найближче до повернення команда була шість років тому, але у фіналі плей-оф поступилася “Ньюпорту”. Відтоді вище восьмого місця “Рексем” не піднімався.

Цього сезону мало бути інакше. Під керівництвом Сема Рікеттса, для якого це був перший тренерський досвід, “Рексем” виступав упевнено і на початку листопада йшов першим. Тоді й з’явилися чутки, що Рікеттса запрошує “Шрюсбері”. 17 листопада Сем стверджував, що “нічого не знає” про цю пропозицію, а вже за два тижні підписував контракт із клубом Ліги 1.

Під орудою Грема Барроуза “Рексем” провалив січень і після чотирьох сухих поразок відкотився на п’яте місце. У цьому дивізіоні іноді бувало, що лідер визначався вже на старті й потім хіба що нарощував відрив. Наразі ситуація зовсім інша, й це зумовлює постійні перестановки у групі лідерів. (На першому місці впродовж сезону побували вісім різних команд). Тож коли “Рексем” очолив Браян Хьюз й результати покращилися, команда швидко повернулася на чільний рядок турнірної таблиці.

Щоправда у матчі з “Лейтон Оріент” “Рексем” не продемонстрував нічого такого, що натякало б на його лідерство. Особливо, якщо говорити про гру в атаці. У роботі без м’яча ще якось тримали нормальний рівень, добре страхували один одного, непогано вели боротьбу, але самі йшли вперед непереконливо, вкрай рідко опинялися на ударних позиціях й могли сподіватися хіба що на помилки оборони “Оріент”. Найбільш незграбно в захисті господарів виглядав Марвін Екпітета, але фолив він далеченько від воріт, або ж на допомогу встигав примчати Джеймі Тьорлі.

У другому таймі “Оріент” спробував частіше задіювати правий фланг, особливо після того, як Віддоусон перебрався туди на 58-й хвилині. Активність молодого футболіста контрастувала з дещо невиразною грою Джобі МакАнаффа. Один із найдосвідченіших у команді, цей хавбек міг би значно більше впливати на розвиток атак зі своєї позиції у центрі півзахисту.

Іноді буває, що саме футболіст, до якого є вдосталь претензій, забиває переможний м’яч. Якщо чогось подібного слід було чекати у цьому матчі, то здавалося б МакАнафф був ідеальною кандидатурою. Екпітета з цим не погодився. Три очки приніс удар Марвіна з-за меж штрафного майданчика. Куди й поділася у цьому епізоді його невклюжість у роботі з м’ячем. Це був п’ятий гол Екпітети у чемпіонаті. Хоч він занадто нервував у деяких епізодах матчу, сезон загалом складається якнайкраще.

Ця перемога стала для “Оріент” третьою поспіль. Хороша реакція на невдалу серію, коли стільки ж матчів виграли у десяти турах, через що, власне, й опинилися позаду “Рексема”. Зараз знову перші, випереджають “Рексем” на одне очко, ще й мають матч у запасі. Проте команди йдуть настільки щільно, що навіть цього недостатньо, щоб впевнено стверджувати, що лідер вже не мінятиметься до фінішу. Якраз навпаки, цей сезон може бути першим за чотири роки, коли команда, що напряму підніметься до Футбольної Ліги, визначиться у заключному турі. Претендентів не бракує.