вівторок, 29 квітня 2008 р.

Fútbol Colombiano: Нові колумбійські таланти


Чимало колумбійців грають зараз за кордоном. Що насамперед може привабити європейські та південноамериканські клуби у футболістах з цієї країни? Якщо говорити про голкіперів, захисників та опорних хавбеків — надійність, впевненість, рішучість та непоступливість. Колумбійці дисципліновані та витривалі. На них можна покластися.


Колумбійські форварди — майстри гри у штрафному майданчику. Взірцем може бути Віктор Уго Арістісабаль, який вже закінчив кар’єру. Він забивав головою та обома ногами, йому достатньо було секунди, аби випередити захисника і відправити м’яч у сітку. Представники нового покоління − Радамель Фалькао Гарсія та Дайро Морено − здатні на індивідуальні проходи, що можуть починатися далеко від воріт, але найгрізніше вони виглядають саме у штрафному, де їх не можна випускати з-під контролю.


У чемпіонаті Колумбії є достатньо цікавих виконавців, яким менше двадцяти п’яти і які найближчим часом можуть зацікавити іноземні команди. Ось короткий список тих, хто справив найбільше враження за останні кілька місяців.


Воротарі


Ще два-три роки тому у Колумбії не знали, хто замінить Оскара Кордобу та Фаріда Мондрагона. А тепер у тренерів збірної вибір, якому можна позаздрити.


Давід Оспіна («Атлетико Насьйональ») — 19 років, 94 матчі у чемпіонаті Колумбії. (Тут і далі йдеться про матчі у першому дивізіоні).
Третій сезон цей юний голкіпер є першим номером чинного чемпіона країни. Блискуча реакція та витримка допомагають Оспіні у найскладніших ситуаціях. Буває, що він помиляється на виході чи ловить випорожні після дальніх ударів. Але помилок цих небагато. І 19-річному воротарю їх ще можна пробачити.


Хосе Квадрадо («Мільйонаріос») — 22 роки, 38 матчів у чемпіонаті Колумбії.


Чимось схожий на Оспіну за манерою гри та габаритами. Невиразна гра команди дає йому вдосталь практики, і Квадрадо залишається одним з небагатьох гравців славетного клубу, до яких немає претензій. Безболісно замінив у воротах переможця Копа Лібертадорес-2004 (у складі «Онсе Кальдас») Хуана Карлоса Енао, який перебрався до Венесуели.


Едуардо Бландон («Мільйонаріос») — 22 роки, 11 матчів у чемпіонаті Колумбії.


Коли Квадрадо зазнав травми, з’ясувалося, що й резервний голкіпер у «Мільйонаріоса» надійний та впевнений у собі. Саме Бландон захищав ворота у матчах Копа Судамерикана, у якому колумбійська команда дійшла до півфіналу. Найбільша поки що проблема Бландона — дальні удари.


Андрес Кастельянос («Депортиво Кукута») — 24 роки, 34 матчі у чемпіонаті Колумбії.


До Румунії поїхав Робінсон Сапата, який став з «Кукутою» чемпіоном та зіграв у півфіналі Копа Лібертадорес. Втрата? Ще й яка. Але на щастя для «Кукути» у складі команди вже був серйозний хлопець, який ретельно готувався і чекав свого шансу.


Кастельянос блискуче обирає позицію. Здається, що навіть тоді, коли йому доводиться стрибати по кутах (а й це він робить майстерно), він залишається незадоволеним тим, що не прорахував все до найменших деталей і змушений був виконати «зайву» роботу.


У міжсезоння з «Кукути» пішло кілька ключових виконавців, і Кастельянос став новою зіркою скромної команди. Він вміло керує захистом, який стає дедалі зігранішим.


Захисники


Не в останню чергу зіграності захисту «Кукути» сприяють дії Флавіо Кордоби (23 роки, 13 матчів у чемпіонаті Колумбії). Його можна було б і не включати до цього списку, оскільки чотири роки Кордоба відіграв в Уругваї і матчів за кордоном у нього більше, аніж на Батьківщині. І все ж цей центральний захисник вартий уваги.


«Він може бути навіть кращим за Вальтера Морено (29-річний захисник, який перейшов до «Атлетико Насьйоналя» після двох з половиною років у «Кукуті»)», — переконував на старті сезону президент клубу Антоніо Торрес. Висока оцінка, яку Кордоба виправдовує у кожному матчі.


Флавіо дуже добре веде боротьбу один-на-один, у якій зрідка помиляється. (У 84 матчах у складі уругвайського «Рівер Плейт» у нього 8 жовтих та 3 червоних картки). Хороша взаємодія з теперішнім партнером по центру захисту (Педро Портокарреро) свідчить про тактичну грамотність Кордоби та вміння швидко пристосуватися до нових умов.


Каміло Суньїґа («Атлетико Насьйональ») — 22 роки, 123 матчі, 9 м’ячів у чемпіонаті Колумбії.


Хоч у останніх матчах Каміло і грає у середній лінії, слави він зажив як нестримний правий захисник. Швидкість і техніка у Суньїґи поєднуються у вибухову суміш. Він чудово бачить поле і, мабуть, не з’явився у півзахисті раніше лише тому, що у «Насьйоналя» був Альдо Рамірес. У Каміло може не настільки філігранні передачі, але він володіє не гіршим дальнім ударом.


Франсіско Нахєра («Індепендьєнте Санта Фе») — 24 роки, 121 матч, 4 м’ячі у чемпіонаті Колумбії.


Звичайно, з таким прізвищем (наголос, у якому падає на перший склад) може бути важко в українському чи російському чемпіонаті. А от якщо залишити осторонь лінгвістичні курйози, то можна сказати, що Нахєра здатен претендувати на місце у складі у командах значно серйозніших, аніж наші та сусідські.


Тридцять два роки «Санта Фе» не вигравав чемпіонат країни, і зараз, коли команда лідирує і грає збалансовано та потужно, Франсіско є наріжним каменем захисту. У нещодавньому матчі проти «Мільйонаріоса» він з партнерами надійно перекрив кисень найгострішим гравцям суперника, і «Санта Фе» вп’яте у останніх шести матчах залишив ворота сухими.


Півзахисники

Сталін Мотта («Екідад») — 24 роки, 57 матчів, 14 м’ячів у чемпіонаті Колумбії.


Команда, яку створювали для працівників страхової компанії, грала у фіналі попереднього чемпіонату і у поточному сезоні знову претендує на титул. Душа, а також серце та інші життєво важливі органи «Екідаду» — названий на честь злодія «усіх часів та народів» — атакувальний хавбек.


Мотта робить в атаці все. І навіть більше. Він завжди напоготові. Варто оборонцям суперника розташуватися не так, як треба — пас Мотти одразу розпорює захист. Варто їм перекрити партнерів «товариша Сталіна» — він накрутить кількох опонентів і чи заб’є сам, чи таки викладе м’яч комусь іншому.


Гірше грає Мотта, одразу падає результативність команди, як це було у останніх чотирьох турах («Екідад» забив лише двічі). Чи це вже він почав готуватися до півфінального турніру?


Луїс Москера («Індепендьєнте Санта Фе») — 21 рік, 33 матчі, 15 м’ячів у чемпіонаті Колумбії.


Дивовижний дриблер, який, здається, без м’яча не може втриматися на ногах. Москера з легкістю залишає суперників за спиною завдяки оригінальній техніці, а потім, вже коли опиняється у штрафному майданчику, демонструє свій добре поставлений удар з обох ніг.


Минулого року матчі «Кіндіо», тодішньої команди Луїса, варто було дивитися хоч би заради дриблінгу Москери.


Йому ще не вистачає стабільності, і, як для атакувального хавбека, він буває занадто жадібним, але ще є час всього навчитися.


Джованні Морено («Енвіґадо») — 21 рік, 14 матчів, 5 м’ячів у чемпіонаті Колумбії.


Минулого сезону обидва чемпіонати у першому дивізіоні виграв «Атлетико Насьйональ». У другому дивізіоні був свій лідер — «Енвіґадо» — у складі якого виділявся Морено. Він забив 19 м’ячів, і команда впевнено піднялася до еліти.
У змаганні вищого рівня цей височенний, але напрочуд добре координований футболіст почувається впевнено.


Він грає і у нападі, і у середній лінії, і всюди демонструє філігранну техніку. У матчі проти «Бояка Чико» Джованні у штрафному майданчику приборкав м’яч лівою ногою і миттєво завдав невідпорного удару вже правою. Захисник та голкіпер навіть не встигли зрозуміти, що трапилося. Ще можна згадати переможний удар у четвертому турі. Морено на груди прийняв м’яч після подачі зі штрафного і різко пробив у ближній кут бічними ножицями.


Він навряд чи надовго затримається у «Енвіґадо», попри те що команда зараз претендує на вихід до півфіналу. Таким гравцям, як Джованні Морено, до снаги вирішувати значно серйозніші турнірні завдання.


Форварди

Кармело Валенсія («Атлетико Насьйональ») — 23 роки, 79 матчів, 22 м’ячі у чемпіонаті Колумбії.


Кармело неможливо було зупинити у першій половині минулого сезону. У другому чемпіонату 2007 року Валенсія забивав менше, але на полі ще був Арістісабаль і молодому гравцю достатньо було того, що він не один раз асистував майстру.
Зараз переживає чи не першу у своїй кар’єрі серйозну кризу. Лише один м’яч у чемпіонаті (з пенальті).


Валенсія справляє враження людини надмірно емоційної. Кармело занадто вразливий, тому йому так нелегко повернути колишню впевненість, бо після кожної помилки він нервує ще більше.


Коли ж криза залишиться позаду, на полі знову буде розумний, кмітливий, агресивний форвард з відмінною технікою.



Карлос Рентерія («Уїла») — 22 роки, 60 матчів, 17 м’ячів у чемпіонаті Колумбії.


Його зусиль було недостатньо, аби втримати у еліті «Картахену». У складі «Уїли» він відзначився вже 10 разів і є зараз найкращим бомбардиром чемпіонату.


Рентерія з тих форвардів, яким потрібно лише віддати хороший пас. Все інше він зробить сам. Він майже не забиває з-за меж штрафного майданчика. Але знайдіть його у цьому прямокутнику, у якому він орієнтується наче вдома — і Карлос розбереться, як переправити м’яч у сітку.