вівторок, 23 лютого 2016 р.

Crónicas del Nuevo Mundo: Ромуло Отеро, "Уачипато"


Їх було троє. Троє венесуельців за кордоном, які відзначилися у трьох матчах поспіль. У позаминулий вікенд Хуанпі Анйьор не забив «Вільярреалу». Двоє інших продовжили свої серії.

У неділю, у матчі «Райо» - «Севілья», у п’ятому турі поспіль відзначився форвард мадридців Міку. Тож окрім результату, у поєдинку «Антофаґаста» - «Уачипато» цікавіло й чи вразить ворота суперників Ромуло Отеро. Ані він, ані будь-хто інший з гравців «Уачипато» цього не зробив, та все ж серії з чотирьох результативних матчів достатньо, аби щось написати про венесуельського півзахисника.

Трохи раніше у цих нотатках вже згадувався Йєферсон Сотельдо. Отеро є ще одним, хоч і старшим, кандидатом на постійне місце у складі національної збірної. Поки що у складі «вінотінто» Отеро зіграв 9 разів. Офіційними, щоправда, були всього чотири з них. Копа Америка-2015 Ромуло пропустив через травму, і зараз, у 23 роки, як ніколи налаштований приєднатися до когорти ключових виконавців.

Для футболіста, що дебютував у першій команді «Каракаса» у 16, така «затримка» виглядає дещо дивною, але насправді усі ці сезони Отеро поступово додавав і у кількості ігрового часу, і у якості власної гри. З «Каракасом» він вигравав титули, брав у часть у міжнародних турнірах. Власне саме його гра у Копа Лібертадорес-2013 привернула до Отеро пильнішу увагу іноземних клубів. Йшлося про зацікавленість з Бразилії. Залишив Венесуелу Ромуло трохи пізніше, й опинився у Чилі.

Де на нього чекав досить неприємний сюрприз — холод. Зрозуміло, що прихильникам теорії «уєвропінеймаруполомаютьноги» важко збагнути усю неосяжність та розмаїтість, зокрема і футбольну, Південної Америки, але виявляється, що і мешканці континенту не завжди готові до розриву шаблонів. Ромуло щиро зізнався чилійським журналістам, що коли приїхав до Талькауано мав лише літній одяг. Та ще більшою проблемою стала чергова травма. Зазнав її Отеро вже у другому матчі матчі за «Уачипато». І це після того, як у дебютному поєдинку він вийшов на заміну за рахунку 0:1 і не тільки забив сам, а й віддав результативну передачу.

Друга за рік травма означала, що загалом у 2015-му, за клуб та збірну, Отеро провів лише 19 матчів. Тож старт цього року був для нього надважливим. Та мабуть і сам футболіст не очікував, що забиватиме у чотирьох матчах поспіль. Сприяв цьому безумовно і стиль гри «Уачипато». Останнім часом команду кидало то в жар, то в мороз, від чемпіонства вона скочувалася до боротьби за виживання. Коли виникла загроза вильоту тренувати запросили Маріо Саласа.

А той ніколи не погодився б на порятунок лише завдяки вимученим результатам. Під його орудою «Уачипато» виграв один з перших семи матчів. Поступався при цьому 2:4, 3:5, 1:7. Варто ж було налагодити дії в захисті, зовсім інші цифри почали з’являтися на табло. 4:1, 5:2, 6:0. Цікаво грав «Уачипато» Саласа і у Копа Судамерикана-2014, де поступився лише потужному «Сан-Паулу». Наприкінці 2014-го Салас перейшов до «Універсидад Католіки», а «Уачипато» прийняв Уґо Вільчес, якого вже на початку цього року змінив Мігель Понсе.

Салас, Вільчес, Понсе. Усі троє мали у кар’єрі досвід роботи у юнацькому футболі. Важлива деталь для клубу, що має вдосталь цікавих власних вихованців. Тож Отеро потрапив до хорошої компанії. До команди тренер якої наголошує, що переймається не лише підсумком гри, а й тим, як діяли його підопічні.

Взагалі саме зараз чилійський чемпіонат приваблює великою кількістю яскравих, гостроатакувальних колективів. Навіть дехто з аутсайдерів сповідує таку манеру гри, і «Уачипато» переконався в цьому на власному досвіді у шостому турі. «Антофаґаста» переважала гостей у багатьох компонентах. Ані Отеро, ані уся команда так і не знайшли вагомих контраргументів. Примітною є фраза, що пролунала у коментарі на каналі CDF, фраза, що вже характеризує ролю венесуельця: «З’являється Отеро — з’являється «Уачипато»».

Що притаманно діям Ромуло Отеро? Як можна схарактеризувати його гру? Венесуелець виходить на поле під десятим номером, але все ж зараз навряд чи є класичним енґанче. Справа в тому, що за останні 2-3 роки Ромуло «витягнувся» й додав м’язової маси. Хороший пас нікуди звісно не зник. Як і раніше Отеро здатен знайти вільного гравця вчасною, точною передачею. Змінилися пропорції таких передач та швидкісних рейдів у його грі.

Поступово він набув рис типового «восьмого» номера, тобто футболіста спроможного прискорити атаку з другої лінії, завдяки індивідуальному рейду, що генерує енергію для атаки. Якщо раніше Ромуло міг «тягати» м’яч навперек поля, то зараз його маневри стали більш вертикальними й різкими. Що й потрібно «Уачипато» з його акцентом на динамічний перехід від однієї фази гри до іншої.

Окремо слід згадати вміння Отеро бити з середньої та дальньої дистанції, насамперед штрафні у його виконанні. У «Каракасі» його «вчителем» був один з найкращих виконавців стандартів у Південній Америці — Хосе Мануель Рей. Отеро залишався з ним після тренувань й невтомно шліфував своє вміння. І сьогодні він володіє досить різноманітним репертуаром ударів, а іноді на результативні удари перетворюються і його подачі.

Майже повністю втративши рік 2015-й, Ромуло Отеро починає цей голодним до гри і вже став незамінним в «Уачипато». На черзі національна збірна?