середу, 2 червня 2010 р.

Другі дивізіони


Другий дивізіон будь-якого чемпіонату завжди багатий на сюрпризи та цікаві зустрічі або з давніми знайомими, або з тими, хто лише починає свій злет. Минулий сезон не став винятком. Зокрема, захопливою була боротьба за вихід до еліти у французькій Лізі 2. До того ж, окрім миттєвих вражень від матчів цього турніру, зринали з пам’яті спогади про минуле.


Наприклад, Лігу 2 виграв «Кан», що упродовж шести останніх років регулярно курсує між першим та другим дивізіонами. Теперішній стадіон клубу «Мішель д’Орнано» відкривали у 1993-му товариським матчем збірних Франції та Росії. Французи здобули елегантну перемогу, у російській пресі писали про «урок французької», а вже за кілька місяців «вчителі» трагічно та незбагненно не потрапили на чемпіонат світу у США.


У сезоні 2009/10 на цьому стадіоні грала команда, яку навряд чи захочеться назвати елегантною, але вона відзначалася надзвичайною надійністю. Тридцять пропущених м’ячів у тридцяти восьми матчах — найяскравіша цифрова характеристика «Кану», команди з компактним, зіграним складом, який все-таки доведеться підсилювати для виступу у першому дивізіоні.


Цікаво також, чи залишиться у команді орендований у «Осера» гравець молодіжної збірної Стівен Ланжель, котрий провів хороший сезон у центрі півзахисту.
«Брест» мало чим поступився «Кану» у міцності захисту та ефективності атакувальних дій. У обороні виділялися сенегалець Омар Даф (правий захисник, який запам’ятався ще на ЧС-2002) та центрбек габонець Моїс Апанґа, один із найкращих гравців своєї збірної на останньому Кубку Африки. «Перлиною» нападу «Бресту» став 22-річний вихованець «Лансу» Нолан Ру (15 забитих м’ячів).


Сенсація Ліги 2 — крихітний клуб «Арль-Авіньйон», що вперше у своїй історії потрапив до елітного дивізіону. Головне враження від цієї команди — стійкість, витримка, вміння тримати удар. Показовим був у цьому плані ключовий виїзний матч проти «Метца», конкурента у боротьбі за третє місце. Упродовж перших хвилин двадцяти «Метц» просто знищував суперника стрімкими фланговими атаками. Підопічні Жоеля Мюллера забили один м’яч, а могли забити мінімум утричі більше. У середині тайму «Арль» залишився у меншості. Здавалося, що шансів на перемогу вже немає. Але наприкінці першого тайму команда Мішеля Естевана зрівняла рахунок, а у компенсований час до тайму другого упіймала суперника на смертельну контратаку.


У складі «Арля» було кілька колоритних персонажів. Легенда «Арсеналу» Каба Діавара, який окрім Англії (де він також виступав за «Блекберн» та «Вест Хем») встиг пограти у Іспанії, Катарі, Туреччині та на Кіпрі. І, звичайно, Андре Айю, котрий після цієї оренди, виступів на молодіжному чемпіонаті світу (золото) та Кубку Африки (срібло), цілком може розраховувати на шанс у «Марселі», команді, у якій виблискував свого часу його батько.


У інших командах Л2 вистачало знайомих облич. У «Метці», що залишився четвертим, можна було побачити у дії одного з найкращих флангових захисників Африки Адама Тамбура, бенінського нігерійця Разака Омотойоссі та двох ветеранів — Нуну Фрешо та Сільвена Вільтора.


«Клермон» (шосте місце) тренував Мішель Дер Закарян, а грав за цю команду обметаний бундеслігівський боєць Ахмед Мадуні. (По завершенні сезону він вже повернувся до Німеччини).


«Тур» зібрав футболістів звідусіль. Бельґазуані з київського «Динамо», досвідчений Анґлєбер з «Брюгге», бразилець Жуліу Сезар («Сан-Паулу», «Ґойяс», «Пайсанду», «Васку», «Портуґеза»). Але усіх затьмарив Олів’є Жиру. Двадцять один забитий м’яч, звання найкращого бомбардира дивізіону і як винагорода — трансфер до «Монпельє».


З того, що не вдається подивитися, виділити можна лише цифри та прізвища, але і це достатньо цікава і варта уваги інформація, що стане в нагоді вже у новому сезоні.
Отже, у австрійському «Вакер Іннсбрук» лідером півзахисту є гравець молодіжки Юліус Першталлер (26 матчів, 11 мячів у сезоні 2009/10).


У бельгійському «Льєрсі» зібралися екс-форварди англійської Прем’єр-Ліги — Жозеф-Дезіре Жоб і Томаш Радзинськи. Якщо внесок Жоба, котрий прийшов до команди на фініші сезону, був досить скромним, то канадець забив 15 м’ячів. Ворота захищав серб Владан Куйович, учасник мужньої, але запізнілої спроби врятувати «Леванте» від вильоту з Прімери у сезоні 2008/09.


У Данії разом із «Хорсенсом» піднявся до Суперліги Адам Екерслі, учасник історичного матчу молодіжних складів «Динамо» та МЮ. А справжньою зіркою цієї команди є бразильський форвард Жилберту Масена (16 м’ячів у 26 матчах).


У Швейцарії знову гратиме в еліті славнозвісний «Тун», який тепер тренує Мурат Якін. У середній лінії саме у минулому сезоні яскраво засяяв вихованець «Боки» Есекьєль Скарьйоне (18 м’ячів). Надзвичайно потужно відіграв на старті чемпіонату сенегальський форвард Пап Файє (13 м’ячів у 13 матчах), але за участь у договірних матчах він отримав безстрокову дискваліфікацію.


У турецькому «Карабюкспорі» блискуче відіграли 23-річний нігерієць Еммануель Еменіке (16 м’ячів у 28 матчах) та хавбек Ясін Авджи (18 м’ячів у 34 матчах).


І зрештою важлива інформація для «натуралізаторів». Дев’ять м’ячів у 12 матчах за угорський «Солнок» забив орендований у «Ференцвароша» 20-річний канадець Ігор Писанюк.