понеділок, 18 березня 2019 р.

Навколо світу за 800 слів


Азія

У стартових турах Ліги Чемпіонів приємною несподіванкою став виступ двох команд. Одна не виступала на груповому етапі з 2007 року, інша взагалі дебютує у міжнародних турнірах. Йдеться про іракську “Аль-Завру” і “Тегу” з Республіки Корея.

“Аль-Завра” є найтитулованішим клубом країни. У сезоні 2017/18 на чотири очки випередили тріумфатора Кубка АФК трьох останніх років “Аль-Кува Аль-Джавію” і нарешті отримали можливість знову стартувати у ЛЧ. Із 2015 до 2018 іракські клуби не проходили ліцензування і не потрапляли навіть до кваліфікації. А пряму путівку до групового турніру Ірак отримав вперше з 2008 року.

Перший матч, на виїзді проти іранського “Зоб Ахана”, “Аль-Завра” грала досить стримано. Швидкість особливо не підвищували, перевагу віддавали неквапливим діям й насамперед дбали про захист. Тож навіть коли в гру вступав голкіпер Джалал Хашим, його сейви були впевненими, у кожному епізоді Хашим робив саме те, чого вимагала ситуація. Нульова нічия цілком задовольнила “Аль-Завру”.

Зовсім інші швидкості демонструвала команда в домашньому поєдинку з “Аль-Васлом” з ОАЕ. Уперед полетіли з перших хвилин. І це був не просто емоційний, хаотичний наступ. Рухалися скоординовано, зони заповнювали вчасно і по всій ширині поля. Не пригальмували після першого забитого м’яча, а вилучення Фабіу Ліми на 39-й хвилині, вже за рахунку 2:0 на користь господарів, остаточно підкосило “Аль-Васл”. “Аль-Заврі” в свою чергу вдалося зберегти гармонійність в атаках і виграти 5:0.

Тепер попереду два матчі із саудівським “Аль-Нассром”, який несподівано програв у обох турах.

У чемпіонаті Республіки Корея особливих досягнень у “Тегу” не було. Навіть якось вилітали до другого дивізіону. Тож увесь міжнародний досвід обмежувався товариськими матчами. Аж раптом, минулого року, команда здобула Кубок. І це означало не просто участь у Лізі Чемпіонів, а й одразу місце в груповому турнірі.

Дебютант не лише не знітився, а виграв обидва матчі. Спочатку здолали на виїзді австралійський “Мельбурн Вікторі” (3:1), але ще ефектнішою та переконливішою була перемога над одним із фаворитів турніру, китайським “Гуанчжоу Евергранде”.

Дисциплінована, блискуче організована гра команди бразильця Андре Сантоса залишила дуже приємне враження. Що без м’яча, що з ним футболісти “Тегу” постійно випереджали суперника у якості та оперативності. Відмінно диригував контратаками бразилець Сезінья, його співвітчизник Едгар Сілва оформив дубль, а серед місцевих гравців варто виділити Кім Де Вона. Кім замордував правий фланг оборони гостей і закономірно відзначився на 81-й хвилині.

“Гуанчжоу” лише раз вдалося знайти хоч якусь шпаринку в захисті “Тегу” й саме тоді Таліска забив. У інших ситуаціях корейська команда захищалася зразково, а за рахунку 2:1 зовсім не збиралася закриватися на своїй половині.

Вдалий старт ще нічого, звісно, не гарантує, але було б дуже приємно побачити обидві ці команди у плей-оф.

Європа

Зараз важливо уникати пишномовних порівнянь. Не вживати, наприклад, прізвище Лаудруп. (Та й тоді йшлося б, мабуть, про Браяна, а не Мікаеля). Бо маємо справу з хлопцем, який ще в минулому чемпіонаті лише 5 разів вийшов на заміну. Ще двічі він з’являвся у Кубку і саме в тому турнірі забив дебютний м’яч за першу команду.

Цей сезон є для Андреаса Сков Ульсена першим повноцінним у “дорослому” футболі й напередодні наступного етапу чемпіонату Данії хавбек “Норшелланна” є другим бомбардиром національної першості з 19-ма точними ударами. (Ще три він забив у Лізі Європи).

“Норшелланн” Каспера Х’юлманна — це взагалі особлива команда, більше схожа на дитячий садок. У її складі є лише 4 футболісти, яким більше 23-х років. І Сков Ульсен став лідером цієї зграї “жовторотиків”, що все ж потрапила до чільної шістки. В останньому турі, завдяки голу Андреаса.

Шульга, який діє на правому фланзі, чимало м’ячів Сков Ульсен забиває після зміщення у центр, підкрученим ударом у дальній кут. У таких випадках він майстерно витримує дистанцію із захисником, не дає тому наблизитися й філігранно спрямовує м’яч у сітку. Подібні голи вже можна назвати фірмовими. Вони найкраще підкреслюють вміння Андреаса відчувати епізод, “розчищати” простір для улюблених маневрів і його вишукану техніку.

Правою він здебільшого забиває в один дотик, замикаючи передачі з протилежного флангу. У цих ситуаціях можна відзначити як він прискорюється, аби випередити опікуна бодай на крок. Цього достатньо, щоб переправити м’яч у ворота. Причому його права нога ставиться до м’яча не менш дбайливо, аніж ліва. Якщо нею потрібно акуратно пробити повз голкіпера, чи перекинути його, саме так все і станеться.

Друге коло “Норшелланн” завершив шістьма матчами без поразок. Внічию зіграли з обома лідерами. І важливість голу Сков Ульсена у 26-му турі полягає ще й у тому, що команда матиме змогу знову зіграти проти сильних суперників. Ще по два матчі з “Копенгагеном” та “Мідтьюлланном” їй не зашкодять. Це найближче майбутнє для “Норшелланна” та його бомбардира.

А восени стартує новий цикл для молодіжної збірної Данії, в якій Андреас вже зіграв 5 матчів і має бути тепер одним із ключових виконавців. І, звичайно, цікавить, де саме він розпочне наступний клубний сезон. За духом він футболіст радше “аяксівський” (Браян Лаудруп, до речі, там грав). Але цікавилися ним “Ліон”, “Фіорентина” (ще один колишній клуб Браяна) та “Сампдорія”. І до кінця сезону цей список може стати значно довшим.