середу, 9 січня 2019 р.

Щоденник Кубка Сан-Паулу: Сьомий день


“Марілія” (штат Сан-Паулу) - “Крузейру” 0:2

0:1 - Адріану, 10; 0:2 - Маурісіу, 12

У першому матчі дня в Марілії “Ліненсе” розгромив “Бабасу” (6:1) і вийшов на друге місце. “Крузейру” після цього потрібна була хоч би нічия. І обставини сприяли грандові. Без п’яти гравців основи та без належної мотивації “Марілія” мало була схожа на команду, що впевнено гарантувала собі вихід з групи у перших двох турах. Публіка, звісно, підтримувала господарів досить активно, але бажаного ефекту це не мало.

За увесь перший тайм був тільки один момент: Лукас Соуза, якого після результативної гри у попередніх матчах уболівальники почали називати Лукаку, на дев’ятнадцятій хвилині пробив у перекладину.

“Крузейру” мав втричі більше моментів з дев’ятої до дванадцятої хвилини і відзначився двічі. Примітно, що обидва автори забитих м’ячів у другому таймі залишили поле після зіткнень із суперниками.

“Марілія” все ж спробувала нав’язати боротьбу після дуже комфортної для “Крузейру” першої половини. По перерві господарі й м’ячем володіли частіше, і атакували більшими силами. “Крузейру” захищався впевнено, добре обмежував суперника і без особливих ускладнень втримав свою перевагу.

“Франкана” (штат Сан-Паулу) - “Ботафогу” 1:2

0:1 - Еніу, 57; 0:2 - Рамонзінью, 78; 1:2 - Гільєрме, 81

“Франкану” влаштовувала нічия. Тож наставник команди чесно казав перед матчем: “Закриємося й вибігатимемо у контратаки”. Ледь не спрацювало вже на другій хвилині. Лукас Алвес влучив у перекладину і до кінця тайму схожих моментів у господарів не було.

Натомість було багато руху без м’яча, чимало заблокованих передач, а також гармидеру в штрафному майданчику, коли м’яч туди потрапляв. На щастя для “Франкани”, у завершенні атак футболісти “Ботафогу” метушилися не менше за опонентів. Тому перший тайм (за винятком хитрого удару Руана п’ятою в штангу) запам’ятався більше цією нервовою турнірною інтригою, аніж якістю гри в атаці.

І якщо “Франкана” не заперечувала проти такого сценарію, то “Ботафогу” потрібна була крихта спокою, холоднокровне рішення бодай в одному епізоді. Найбільше шукав Руан (Рамонзінью приєднався аж після перерви), а вийшло так, що веремія після його проходу та частково заблокованого удару допомогла непомітно втрутитися Еніу, котрий якраз напрочуд розважливо прокинув м’яч повз голкіпера і вразив порожні ворота.

Це могло бути крапкою, бо “Франкана”, навіть після замін, до воріт “Ботафогу” не наближалася. Після голу Рамонзінью розчарована публіка почала залишати стадіон, але щоб підкреслити непереконливість та хаотичність виступу “Ботафогу” в групі потрібно було пропустити (причому добряче посприяти супернику в цьому епізоді), щоб потім нервувати аж до завершення сьомої компенсованої хвилини.

“Ітуану” - “Корінтіанс” 2:2

0:1 - Роні, 4; 1:1 - Мартінеллі, 12; 1:2 - Фабрісіу Ойя, 51; 2:2 - Мартінеллі, 61

Основним гравцям ніхто не збирався дати перепочити. Обидві команди налаштувалися серйозно і зіграли видовищний матч потьмарений, щоправда, важкою травмою лівого форварда “Корінтіанса” Фессіна.

Кожен із суперників у попередніх поєдинках мав відрізки (іноді довжиною в тайм) гри, що раптом віддалялася від оптимальних зразків. Цього разу відхилення були не такими очевидними. Темп тримався упродовж усього матчу, кращим чи гіршим міг бути хіба що рівень взаємодії.

У “Корінтіанса” чудово виходять атаки з вчасними підключеннями з глибини. Не дивно, що Роні та Фабрісіу Ойя відзначалися у всіх трьох матчах. Захист елементарно не встигає зорієнтуватися й зрозуміти кого треба перекрити. Бо у цей момент “Корінтіанс” створює перевагу на фланзі, чи завдяки швидкості Жандерсона (гол Роні), чи підключення захисника, аби виконати подачу (гол Ойї).

У “Ітуану” головним козирем є Мартінеллі. Форвард, що відчуває момент на кілька секунд раніше за опікунів. Форвард, який миттєво використовує простір, добре працює з м’ячем на швидкості. Іноді здається, що це не він шукає голи, а вони його.

В цьому матчі це було особливо доречно, бо “Ітуану” все ж досить довго поступався супернику в кількості проникливих атак. Дещо змінити цю динаміку вдалося за рахунку 2:2, коли проявили себе інші гравці: Донізечі, Гі Мендес. І все ж головною надією “Ітуану” на успішний виступ в турнірі залишатиметься Мартінеллі.

У групі 10 всі чотири команди зберігали шанси на вихід до плей-оф. У першому матчі дня “Атлантику” обіграв “Крісьюму” 3:1, а потім з таким саме рахунком “Америка” здолала “Сан-Карлос”, який перед останнім туром був лідером групи.

У вісімнадцятій групі драматичною було розв’язка для “Паулісти”. Після нічиєї (1:1) між “Порту” та “Ред Буллом” господарі групи мали обігрувати “Віла Нову” з різницею у два м’ячі. “Пауліста” була попереду 2:1, забивши другий у меншості, але на останніх хвилинах пропустила двічі.