вівторок, 8 січня 2019 р.

Щоденник Кубка Сан-Паулу: Шостий день.


“Тубарау” (штат Санта-Катарина) - “Васку” 0:0

Стартова активність “Васку” (три моменти за тринадцять хвилин) випарувалася на пекучому сонці. За температури +34 рух біля чужих воріт ставав повільнішим, і захист “Тубарау” поступово налагодив підстраховку, яка не завжди спрацьовувала під час перших атак суперника.

Втративши ритм, “Васку” ще й у власному штрафному кілька разів абсолютно несподівано залишав вільним центрфорварда “Тубарау” Діорді.

Хтозна, може пропущений м’яч навіть мобілізував би “Васку”, як це сталося у попередньому турі. Цього ж разу скоригувати гру намагалися у перерві. Вийшло не дуже. Як і раніше замало було координації в нападі. Щось з такої гри таки вдалося вичавити, і не можна не згадати, що мінімум двічі арбітр мав призначити пенальті у ворота “Тубарау”. А на 85-й хоч би один з двох поспіль ударів (Вінісіуса та Ларанжейри) міг би стати переможним.

З чотирма очками “Васку” не загрожує виліт на першому етапі, але занадто очевидних перепадів у грі перед матчами на виліт бажано позбутися.

“Сете де Дорадус” (штат Мату-Ґроссу ду Сул) - “Флуміненсе” 0:2

0:1 - Жука, 45+3 (автогол); 0:2 - Самуел, 62

Достатньо подивитися коли і як було відкрито рахунок, щоб уявити характер першого тайму. У Озаску, де грають команди цієї групи, було тридцять два градуси, тим не менш “Флу” не дозволяв собі втратити концентрацію й розгубити зв’язки між лініями.

Важливо, що не потрібно було чиїхось надмірних індивідуальних зусиль, аби це зробити. Навіть коли темп дещо зменшувався, команду не треба було тягнути комусь одному. Навпаки, кожен додавав до загальної картини і це допомогло зберегти тиск на оборону добре організованого суперника аж до компенсованого часу.

У другому ж таймі були підстави знову оцінити вміння Самуела у штрафному майданчику. Зовні у його діях ніби й немає нічого надзвичайного. Одначе його переміщення дозволяють зручно розташуватися й це суттєво спрощує роботу у завершенні атак.

“Сете де Дорадос” не так часто вдавалося потурбувати оборону “Флу”. Здебільшого завдяки Ґі Рафаелу. Ще до голу Самуела він чисто вивів Рафінью на удар, але той схибив з вигідної позиції.

Різниця між “Васку” та “Флу” в цьому турі – у схожих ситуаціях команди відреагували по-різному і максимум очок взяв той, хто не втрачав наполегливости.

“Сан-Каетану” - “Сантос” 2:1

0:1 - Веслі Піньйєру, 38; 1:1 - Рафаел Менезес, 65; 2:1 - Емерсон, 85

Першою неприємністю для “Сантоса” була відсутність травмованого Лукаса Лоуренсу. Другою, вочевидь, стало “переродження” суперника після перерви. У першому таймі свій єдиний серйозний момент “Сан-Каетану” створив у компенсований час. А до того атаки були занадто банальними. Сподівання на довгі передачі не підкріплювалися виграною боротьбою, а якось інакше “Сан-Каетану” діяв рідше.

Це дозволяло “Сантосу” грати може не з тією ж ефективністю, що й у першому матчі, але все ж кілька комбінацій з підключеннями флангових захисників запам’яталися. Мінімальної переваги мало б вистачити, якби у другому таймі “Сан-Каетану” грав так само.

А це вже категорично не влаштовувало Марсіу Ґріжжу. Тренер “Сан-Каетану” вніс настільки серйозні корективи, що важко було повірити, що це та сама команда. Змінився вихід з оборони, а далі кращою ставала робота з м’ячем у інших зонах. Гра тепер була набагато чіткішою, значно швидше “Сан-Каетану” доходив до штрафного. “Сантос” спочатку підхопив цей обмін репліками, бо у складі ніби й вистачало хороших виконавців і без Лукаса Лоуренсу.

Однак ключовими стали заміни Ґріжжу. Рафаел Менезес забив через двадцять сім секунд після появи на полі. Вихід кожного іншого гравця підтримував бажаний тиск і десь у цей момент “Сантос” почав “просідати”. Моменти іноді створювали, але більш цілісною виглядала гра “Сан-Каетану”. Переможний м’яч забивав Емерсон, який вийшов за чотири хвилини до цього.

Завдяки цьому успіху “Сан-Каетану” гарантував собі участь у плей-оф. “Сантосу” ще доведеться поборотися за це в останньому турі.

Після двох ігрових днів чимало команд вже вийшли до наступного етапу. У другій групі забезпечив собі перше місце “Сан-Жозе” зі штату Ріу-Гранде ду Сул. У третій те саме зробила “Марілія”. У цій же групі “Крузейру” є одним з грандів, яким потрібен результат у заключному матчі. ( У схожій ситуації “Ботафогу”, “Фламенгу”, "Сантос",“Васку” та “Греміу”).

У групі номер чотири “Восéм” (штат Сан-Паулу) та “Спорт” визначать хто буде першим, хто другим. Схожа ситуація ще у п’ятьох групах (7, 17, 19, 23, 31) – третій тур розставить команди по місцях. Також можуть готуватися до матчів на виліт “Атлетику Паранаенсе”, “Інтернасьйонал”, “Палмейрас”, “Оесте”, “Фламенгу де Ґуарульйос” (штат Сан-Паулу), “Мантікейра” (штат Сан-Паулу) і “Портуґеза”.