понеділок, 7 січня 2019 р.

Щоденник Кубка Сан-Паулу: П'ятий день.


“Санта-Крус” (штат Ресіфі) - “Ґойяс” 0:2

0:1 - Бразиліа, 82; 0:2 - Бразиліа, 90

Не надто привабливий поєдинок. Насамперед, через надмірний технічний брак. Обидві команди старанно прагнули втілити свої задуми, однак вкрай рідко робили це без передчасних втрат м’яча. “Ґойяс” у першому турі виглядав значно краще. Справа не лише в рахунку (5:0), а й в тому, як саме команда атакувала. А цього разу майже непомітним був Флавіу, один з героїв перемоги над “Сан-Бенту”, безперервно залазили в офсайд флангові хавбеки Даніел та Ґіда.

До матчу тренер “Санта-Крус” зізнавався, що налаштовує своїх підопічних на уважну роботу в захисті, а вийшло так, що атакували іноді навіть більше за “Ґойяс”, і поки не втомився плеймейкер Пекену, розпоряджалися м’ячем навіть трохи краще. Хороший матч провів також правий захисник Варлей.

Коли ж десятий номер “Санта-Крус” дедалі рідше нагадував про себе, команді бракувало потужности в атаці. “Ґойяс” тим часом продовжував тренувати лайнсмена, хоч і були помітні спроби акуратніше працювати з м’ячем.

Парадоксальним чином усе змінило вилучення Ґуставіна на 81-й хвилині. Прискіпливий арбітр до того старанно роздавав картки футболістам й відправив на трибуну наставника “Ґойяса”. Тож пряма червона за удар після свистка та незгоду з рішенням асистента зовсім не здивувала. І раптом саме у меншості “Ґойяс” нарешті розіграв м’яч як слід. А якраз перед компенсованим часом Вінісіус змусив помилитися воротаря “Санта-Крус” й Бразиліа оформив дубль ударом у порожні ворота.

“Жакобіна” (штат Баїя) - “Атлетику Мінейру” 1:5

0:1 - Алєррандру, 49; 0:2 - Алеєррандру, 58; 1:2 - Паулу Енріке, 64; 1:3 - Феліпе Соуза, 86; 1:4 - Феліпе Соуза, 88; 1:5 - Ігор Рейс, 94

Після перших десяти хвилин було тільки одне запитання: “Як “Жакобіна” програла 1:4 у першому турі?”. Команда добре рухалася, грамотно виходила з оборони (у цій фазі відмінно проявив себе опорник Зум), симпатично комбінувала на чужій половині. У рівній, цікавій грі “Жакобіна” навіть створила гостріші моменти.

“Атлетику Мінейру” майже пішки виграв перший матч, а ось тут вже доводилося сновигати значно активніше, і це ще й не гарантувало переваги.

Відповідь на сформульоване на початку матчу запитання дав другий тайм. І не знадобилося шукати відео зустрічі “Жакобіни” з “Аґуа Санта”. Варто було Алєррандру відзначитися, маневрам “Жакобіни” в атаці не вистачало пробивної моці. Здавалося, це може виправити Паулу Енріке. Він ефектно забив головою, хоча до того боротьбу в повітрі переважно вигравали захисники “Атлетику”.

З подальшими спробами “Жакобіни” забити знову оборона впоралася досить впевнено, а от кожен контрвипад, особливо на останніх хвилинах, ставав небезпечним через хаотичне розташування суперника після втрат м’яча. “Атлетику” навряд чи награв на таку солідну перевагу, але й не скористатися такими помилками було неможливо.

“Тріндаде” (штат Ґойяс) - “Фламенгу” 1:0

1:0 - Режиналду, 6

З цього року автор найкращого голу Копіньї отримуватиме спеціяльний трофей, названий на честь Денера, переможця турніру 1991 року у складі “Португези”. За три роки після того тріумфу Денер загинув у автокатастрофі.

Два претенденти на новий приз вийшли на поле в цьому матчі. Білл з “Фламенгу” не забив, та й відіграв посередньо, а для Режиналду точний удар в матчі з найпопулярнішим клубом Бразилії має стати одним з найбільш пам’ятних епізодів кар’єри, хоч і був він не таким ефектним, як гол в матчі першого туру.

Окрім Білла слабко провели матч, особливо перший тайм, і кілька інших футболістів “Фла”. Вдруге можна відзначити апатію Реньє. Усі тільки й торочать про його божевільну клаусулу (70 мільйонів євро), а малий вже поводить себе на полі так, ніби розіпхав цю суму по кишенях.

Першу половину “Фла” провалив, а друга могла б бути сумною, якби Режиналду бив з правої так само вправно, як лівою. Він міг подвоїти перевагу на 49-й хвилині.

Надалі “Тріндаде” значно більше, аніж до перерви, працював у своєму штрафному. (У першому таймі вони просто нікого туди не пускали). Для цього, звісно, довелося напружитися й “Фламенгу”. Почали бити здалеку, подавати чи прострілювати з флангів. Якраз із фланговими передачами центральні захисники “Тріндаде” Тібурсіу та Отіліу впоралися бездоганно. Впевнено діяв і воротар Вінісіус.

Команда з Баії увесь матч провела може й без особливих атакувальних амбіцій, але дуже злагоджено та розважливо. І гарантувала собі місце у плей-оф не пропустивши жодного м’яча. “Фламенгу” вихід до наступного етапу виборюватиме в останньому турі. Можна згадати, що після попередньої перемоги в Копіньї, наступного року “Фла” з групи не вийшов.

“Лагарту” (штат Сержипі) - “Греміу” 2:2

1:0 - Вінісус, 11; 1:1 - Джоната, 71; 2:1 - Вінісіус, 86; 2:2 - Савіу, 92

Найшаленіший з усіх побачених поєдинків. Можна навести висновки Рікардінью, блискучого в минулому півзахисника, чемпіона світу-2002, який коментував цей поєдинок на бразильському каналі SporTV. Після першого тайму: “Не скажеш, що “Греміу” грає погано, хіба що не вистачає точности у завершенні”. Після матчу: “Зрозуміло, що “Греміу” створив чимало моментів, але й “Лагарту” виклався повністю”.

Це справді той випадок, коли фаворит мав би перемагати з великим рахунком, але й нічию можна назвати справедливим підсумком. “Лагарту” зіштовхнувся із суперником, що грає швидко, агресивно, чудово комбінує. І продемонстрував дивовижне вміння тримати удар. Цим команда нагадала Тайсона Ф’юрі. Здавалося б “Лагарту” давно мав бути в нокауті, а команда вперто зводилася на ноги й чіплялася за найменший шанс. Спочатку для того, щоб захистити мінімальну перевагу, потім – бо вже було б прикро віддати стільки сил намарно. Тому другий гол Вінісуса й суперечив логіці матчу, і водночас ідеально їй відповідав. Так само, як і точний удар Савіу в компенсований час.

P.S. В Лагарту народився Дієгу Коста.

“Серра” (штат Еспіріту Санту) - “Сан-Паулу” 0:3

0:1 - Ґабріел Новаес, 44; 0:2 - Ґабріел Новаес, 59; 0:3 - Родрігу Нестóр, 82

“Сан-Паулу” презентує версію команди, що відрізняється від попередніх. Ця є більш атлетичною. Це не означає “менш технічною”, з цим у академії “Сан-Паулу” проблем ніколи не було, але менше стало нестримности у побудові атак.

Зараз “Сан-Паулу” може розчавити суперника, особливо такого крихкого, як “Серра”, і тому не поспішає забивати, або точніше не переймається тим, що тайм закінчується, а стартовий рахунок не змінився. А потім опорник Дієгу віддає ювелірний довгий пас низом і потужний центрфорвард Ґабріел Новаес забиває першим дотиком.

У “Серри” ж, сил якраз для того, щоб стримувати цей тиск, йти в боротьбу після чергової подачі, навіть якщо перевага на боці опонента. Тож капітана “Серри”, центрбека Таллісома, відвезли до лікарні зі струсом мозку, а для “Сан-Паулу” це був звичайний матч, в якому Новаес знову пробив голкіпера, а Родрігу Нестóр показав, що у цій команді є кому класно завдати удару з-за меж штрафного.