суботу, 2 лютого 2008 р.

CAN-2008: Про перехід на літній час


У Зеппа Блаттера багато спільників. Нічого дивного у цьому немає. Президент, як не крути, потужної організації. Ще більше у Блаттера похвостачів, готових кожну ідею свого шефа називати епохальною, історичною та геніальною. Що серед «бізнес-партнерів» президента ФІФА, що серед його підлабузників достатньо буде тих, хто радо підхопить тезу про необхідність проведення Кубка Африки влітку.


Сам Блаттер, спітнілий немов після кількох годин у сауні, оцінити усі принади своєї чергової раціоналізаторської пропозиції міг вже під час першого матчу нинішнього Кубка Африки, який все ще відбувається у традиційні строки.


А якби вже зараз перенесли на літо? У Гані середня температура упродовж року змінюється не так вже істотно. Але червень — місяць опадів, а у липні та серпні вологість повітря піднімається до 87%.


Простіше втілити «Ідею» було б за два роки у Анголі, бо ця країна розташована у Південній півкулі і розпал літа там у січні. У червні, липні та серпні температура спадає, нехай вологість повітря все одно залишається високою. Але у ці місяці не зіграєш, бо того ж року треба провести ще й чемпіонат світу, який Блаттер щедро віддав Південній Африці.


Та чи варто власне перейматися вивченням клімату, коли у черговій блаттерівській маячні добре простежується традиційно клішоване ставлення до Африки. Величезний, розмаїтий континент президент ФІФА, схоже, сприймає виключно як постачальника голосів за його «достойну» кандидатуру.


І чи варто дивуватися незграбним спробам перемістити у часі важливий турнір, коли це спроби людини, котра була хронометристом у знаменитому баскетбольному фіналі мюнхенської Олімпіади? Якщо йому навіть три секунди доручити не можна, що вже говорити про місяці та роки?


Серед тих, хто криком кричав про страшні наслідки від’їзду гравців на Кубок Африки, чимало представників англійської Прем’єр-Ліги. Тож особливо приємно було почути думку тренера «Евертона» Дейвіда Мойєса, який зазначив, що непогано було б, на знак поваги до африканського футболу, оголошувати у англійській першості перерву на час проведення чемпіонату цього континенту. Почути від європейця у одному реченні слова «Африка» та «повага» виявляється можна.


Як і знайти прибічників Блаттера серед учасників Кубка Африки-2008. Чи сенегальцю Сулейману Діавара насправді було зовсім не холодно, а у рукавичках він грав просто так?