середу, 26 червня 2019 р.

CAN 2019, перший тур, група F


Збірна Камеруну Кларенса Зедорфа не справляла особливого враження у кваліфікації й не запропонувала нічого запаморочливого у першому матчі фінального турніру. На гру проти збірної Гвінеї-Бісау голландський наставник сконструював 4-4-2 із ромбом у півзахисті. Найближче до форвардів (Токо Екамбі та Бассогог) розташувався Шупо-Мутен. Навряд чи це найкращий кандидат для такої тонкої роботи, однак на якісь особливі тонкощі команда й не розраховувала. Атаки часто зароджувалися після довгих передач центральних захисників й були “мертвонародженими” із самого початку.

Це взагалі було притаманно діям кількох команд у стартовому турі. Якщо захист суперника розташовується компактно, то не варто обтяжувати себе тривалою і часто невдячною роботою у позиційному нападі. Простіше заслати м’яча вперед, аби щось там “нав’язати”.

Симпатичніше виглядав розвиток атак камерунців, коли гвінейці розгубили стартовий запал й не так регулярно відповідали своїми випадами. Ба, більше, вони навіть іноді пропускали за спини ті самі довгі паси, з якими б мали впоратися без проблем.

Камерунці ніби й спробували додати на початку другого тайму, розіграли найефектнішу свою комбінацію, але потім знову матч повернувся до стану динамічної порожнечі. І далі спрацювала ще одна тенденція першого туру. У деяких поєдинках забиті м’ячі не завжди вмотивовувалися логікою попередніх подій. Особливо якщо йшлося про стандарти. Яя Банана забив головою після подачі з кута поля, а ще за три хвилини Баокен, який оце щойно вийшов на поле скористався рикошетом від Сорі Мане й переправив м’яч у сітку. Цього, звісно ж, вистачило, щоб стартувати із перемоги, однак за рівнем організації гри команда значно поступається чемпіонам 2017 року, у яких саме добре продумані колективні дії впадали в око з першого ж матчу.

Хоча зрозуміло, що як завжди у складі камерунців достатньо кваліфікованих виконавців, щоб витягнути той чи інший поєдинок. Питання в тому, чи це спрацює проти сильнішого суперника. Щоправда, ще невідомо, скількох таких опонентів доведеться зустріти, бо типовою є радше ситуація самих камерунців. Принаймні в цій групі дещо схожі проблеми мала й збірна Гани.

І це попри те, що їхня десятка, Андре Айю, грає на своєму місці. Та все ж, хоч він і забив бенінцям, використовували його “за призначенням” не достатньо часто, а плеймейкерами раптом ставали ті ж самі центрбеки або ж Томас Партей. І тоді м’яч летів у нібито вільні зони, а Джордан Айю мав туди мчати й боротися із захисниками.
Бенінці хльоснули суперника контратакою вже на другій хвилині (саме тому настільки важливим був гол Андре Айю на 9-й), але надалі більше “інвестували” у надійність гри без м’яча. Як це часто буває, надійність ця виявилася примарною, бо варто було пропустити елементарний довгий пас низом, як Джордан Айю вивів Гану вперед.

Матч навряд чи закінчився якось інакше, якби не безглузде вилучення Джона Бойє. Він мав жовту картку й раптом вирішив не пробивати штрафний зі своєї половини, а дати це зробити голкіперу. Суддя миттєво відреагував ще одним попередженням й на 54-й хвилині бенінцям додалося головного болю. Бо це ж треба було не просто атакувати, а спробувати робити це значно масштабніше, аніж раніше. Пощастило, що добре розіграли кутовий на 63-й, і Мікаель Поте оформив дубль. Адже потім ганці мобілізувалися настільки, що у меншости грали значно збалансованіше й не дозволяли супернику надовго закріпитися на своїй половині аж до останніх хвилин матчу. Бенінцям ледь не вистачило і цього, але на 91-й хвилині Муньє пробив головою вище воріт.

Якщо узагальнити враження від побаченого у першому турі, то можна зазначити, що найбільше сподобалася збірна Сенегалу. Це більш-менш відповідає дотурнірним очікуванням, але проблема команди Аліу Сіссе якраз в тому, що вона може зачаровувати на старті, а потім забуксувати у плей-оф.

Камерун - Гвінея-Бісау 2:0

Гана - Бенін 2:2