четвер, 17 січня 2019 р.

Sudamericano Sub20: Група А


Болівія

Підготовка: У Конфедерації, в якій немає відбору на континентальну першість, товариські матчі є обов’язковими, але питання завжди в тому, скільки саме проведе таких поєдинків та чи інша команда. Для болівійців етап підготовки цього циклу був незвичайно плідним. За три місяці зіграли майже два десятки матчів у Еквадорі, Чилі та Перу, як з молодіжками цих країн, так і з тамтешніми клубами.

Також було кілька тренувальних мікроциклів удома. За цей час тренерський штаб переглянув понад 40 гравців.

Тренер: Сіксто Вісуете успішно працював із молодіжною збірною рідного Еквадору, яку він виводив на чемпіонат світу-2011.

Ключові гравці

Раміро Вака (“Стронгест). Головна надія команди в організації атак. Брав участь у Судамерикано Ю20 два роки тому і відзначився точним ударом у матчі з Аргентиною. У березні минулого року дебютував у чемпіонаті Болівії (всього зіграв 6 матчів) та першій збірній країни. Технічний футболіст, що вміло розподіляє м’ячі й може обіграти суперника.

Хайро Кінтерос (“Валенсія”). В Іспанії цього центрального захисника віддавали в оренду до “Картахени”. У Терсері він зіграв 5 матчів, отримав дві жовтих картки, що перетворилися на червону в зустрічі з “Пінатар Арена”. Окрім жорсткої гри в захисті, може допомогти у виході з оборони і має бути одним із лідерів команди.

Лімберг Гутьєррес-молодший (“Болівар”). Ще один учасник попереднього чемпіонату континенту в цій віковій категорії. Минулого року повернувся на Батьківщину після кількох сезонів у складі уругвайського “Насьйоналю”. На клубному рівні у перших командах ще не грав, але кілька хвилин провів на полі в футболці національної збірної. Про нього казали, що за стилем гри він схожий на батька. Дещо справді схоже (якість роботи з м’ячем, бачення поля), але попереду ще непочатий край роботи, щоб стати настільки ж важливим та авторитетним виконавцем.

Бразилія

Підготовка: Можна собі уявити, з яким настроєм їде на турнір бразильська збірна після фіаско дворічної давнини. Тоді бразильці примудрилися не потрапити на чемпіонат світу. Щоправда результати товариських матчів поки не надихають. Ця команда взяла участь у популярному турнірі в Тулоні позаминулого року й не вийшла з групи, в якій були Індонезія, Шотландія та Чехія. У 2018-му внічию закінчилися два товариських матчі з Колумбією та один із Чилі.

Тренер: Карлос Амадеу має досвід успішної роботи і на клубному рівні (чемпіон Бразилії з “Віторією” Ю20), і зі збірною Ю17 (перемоги у Судамерикано цієї вікової категорії у 2015 та 2017-му роках).

Ключові гравці

Лінколн (“Фламенгу”). За відсутности Вінісіуса Жуніора має бути одним із тих, хто надихає та веде за собою. Двадцять матчів і один забитий м’яч у першій команді “Фла”. Може і розігнати атаку (м’який пас, добре бачить партнерів), і завершити. У клубі результативність поки що скромна, але у збірній Ю17 забив 9 у 18 поєдинках.

Алан Соуза (“Палмейрас”). У десятого номера відповідальність завжди особлива. В Амадеу на цю ролю є гідний кандидат. Маневреність, акуратна робота з м’ячем, точні дії між лініями оборони суперника, виконання стандартів. Із центру може зміщуватися на лівий фланг.

Габріел Бразау (“Крузейру”). Може, коли йдеться про Бразилію, нечасто у такому списку побачиш голкіпера, але у вирішальних матчах вміння Габріела стануть у нагоді. Гнучкий, височенний (192 см), добре парирує пенальті, активно діє у штрафному майданчику.

Венесуела

Підготовка: Навряд чи хтось навіть потай сподівається на повторення казкового попереднього циклу, коли венесуельці стали другими на чемпіонаті світу. Тим не менш у команди було 27 міні-зборів, більше, аніж перед Судамерикано Ю20 дворічної давнини. Товариських матчів теж не бракувало, хіба що слід зазначити, що через зайнятість Рафаеля Дудамеля у першій збірній у різних випадках керували командою різні асистенти головного тренера.

Тренер: Рафаель Дудамель. Вже увійшов в історію, і зараз насамперед намагатиметься добре підготувати національну збірну до кваліфікації чемпіонату світу в Катарі. Але його присутність надзвичайно важлива й для команд усіх вікових категорій.

Ключові гравці

Крістіан Макун (“Ювентус”). Незамінний вже з часів виступу за збірну Ю15. Діє або в центрі захисту, або в опорній зоні. Надзвичайно потужний футболіст, грамотно обирає позицію, з м’ячем теж не на “Ви”.

Ян Уртадо (“Хімнасія”, Ла-Плата). Ще один фактурний футболіст, але вже в лінії атаки. На чемпіонат світу Ю20 два роки тому поїхав завдяки хорошій грі на континентальній першості Ю17. У клубі запам’ятався його переможний м’яч у Кубку в грі з “Бокою”. Згодом вразив ворота “Сентраль Кордоби” у чветьфіналі. Добре веде боротьбу в штрафному майданчику. Не губиться й за його межами, але все-таки корисніший якомога ближче до воріт.

Крістіан Касссерес-молодший (“Нью-Йорк Ред Булл”). Ще один нащадок футболіста і в цьому випадку вже зараз можна сказати, що грає він у іншій манері. Кассерес-старший був різким, швидким форвардом. Син грає у центрі поля. Заявив про себе два роки тому на Судамерикано Ю17, потім почав виходити у стартовому складі “Депортиво Ґуайри” і зрештою опинився у Нью-Йорку, де поки що більше грає у другій команді.

Чилі

Підготовка: У шести товариських матчах – одна перемога, чотири нічиї. Але відзначимо перемогу команди у футбольному турнірі Південноамериканських Ігор минулого року. У фіналі в додатковий час обіграли 1:0 Уругвай. Важливою втратою є відсутність Ігнасіо Сааведри, котрий травмувався 2 грудня, в останньому турі чемпіонату.

Тренер:Ектор Роблес. Час від часу приймав першу команду “Сантьяго Вондерерс”, але здебільшого працював там із молоддю. Молодіжку очолив 2016 року і в попередньому чемпіонаті континенту команда не вразила, посівши останнє місце в групі. Можливо зараз, після тривалішої роботи, вдома, результат буде кращим.

Ключові гравці

Марсело Альєнде (“Некакса”). Найталановитіший гравець цього покоління. Креативний хавбек із відмінною технікою. Був капітаном збірної Ю17 на домашньому чемпіонаті світу-2015. Потроху втягувався до першої команди мексиканської “Некакси” в Апертурі-2018 (9 матчів, 7 у старті).

Іван Моралес (“Коло-Коло”). Почав регулярно виходити на поле на фініші чемпіонату, коли було зрозуміло, що шансів на титул у “Коло-Коло” немає. Встиг забити тричі. Всього в Моралеса 8 точних ударів у 31-му матчі в першому дивізіоні. Грає в атаці по всій ширині поля та найбільш небезпечний він у штрафному, добре контролює м’яч і захищає його корпусом.

Колумбія

Підготовка: Дев’ять тренувальних циклів із активними залученням гравців місцевих клубів. Сімнадцять матчів упродовж 2018 року. (10-4-3). Третє місце на Південноамериканських Іграх та перше на Центральноамериканських.

Тренер: Артуро Рейєс. Змінив Карлоса Рестрепо, який багато років працював з молодіжними командами. Рейєс прийшов після подібної роботи в клубах, де він зрідка мав справу з першими командами. Зокрема, був помічником Хуліо Комесаньї в “Жуніорі”.

Ключові гравці:

Карлос Куеста (“Атлетико Насьйональ”). У 19 років вже зіграв 46 матчів у чемпіонаті (39 з них у стартовому складі), ще й у одному з найкращих клубів країни. Центральний захисник, що добре читає гру, завдяки чому вміє вибрати момент, коли слід втрутитися в епізод. Може розпочати атаку довгим пасом.

Йєйсон Толоса (“Депортиво Калі”). “Уеска” не відпустила “Ель Кучо” Ернандеса тому одним з тих, хто генеруватиме гру має бути Толоса. Ще не має серйозного досвіду в першій команді “Депортиво”. Хороше прискорення, вибір позиції між лініями, достатньо виважені рішення.

Йохан Карбонеро (“Онсе Кальдас”). Ще один атакувальний хавбек здатний розбалансувати захист суперника. Минулого року закріпився у першій команді клубу. Сам майже не забиває, але вміє створити сприятливі умови для взяття воріт.