вівторок, 15 січня 2019 р.

Щоденник Кубка Сан-Паулу: 1/16 фіналу


“Америка” (Мінас-Жерайс) - “Ботафогу” 0:1

0:1 - Луїс Енріке, 58

З кожним етапом меншає матчів з очевидною перевагою однієї з команд. Частіше можна побачити сповнену деталей та нюансів боротьбу, коли ситуація на полі може змінюватися у той чи інший бік упродовж всього матчу.

Цей, наприклад, впевнено починала “Америка”. Працював високий пресинг, футболісти займали зручні позиції для розвитку атак, використовували обидва фланги. За перші 20 хвилин “Америка” створила чотири хороших моменти, а “Ботафогу” відповів лише одним, бо команді коштувало неабияких зусиль налагодити вихід з оборони.

Допомогла павза у середині тайму. Взагалі можна відзначити, що тренери чи не всіх команд,чиї матчі вдалося побачити, під час цієї “технічної” перерви говорять спокійно, говорять про тактику.

Наставник “Ботафогу” скоригував розташування своїх гравців і м’яч відразу почав рухатися жвавіше й точніше. І відповідно, частіше потрапляв до Руана, до Еніу та Луїса Енріке.

Настала черга “Америки” докласти певних зусиль, щоб змінити ситуацію. Пресинг скоригували залежно від маневрів суперника й команда зі штату Мінас-Жерайс знову більше володіла м’ячем тільки цього разу вже без регулярних загроз воротам Лукаса. Адже й “Ботафогу” вже діяв достатьно гнучко, щоб реагувати на втрати м’яча з належною швидкістю. На початку другого тайму в “Америки” гірше виходило накривати суперника. Раптом футболісти “Ботафогу” отримали можливість прискорювати атаки за лічені секунди. Кульмінацією цих випадів стала чудова комбінація, яку завершив красивим ударом Луїс Енріке.

Тренер “Америки” робив заміни, щоб скоригувати гру (перші дві ще до пропущеного м’яча), але атаки залишалися одноманітними. Важко було повірити, що на полі та сама команда, що й у першому таймі.

“Ботафогу”, в свою чергу, поступово переключався на гру в захисті. На це були спрямовані й заміни на останніх хвилинах, коли не було нагод збільшити перевагу, але й “Америка” була далекою від нічиєї.

“Палмейрас” - “Ґалвес” 3:0

1:0 - Габріел Верон, 16; 2:0 - Лінкон, 41; 3:0 - Аїртон, 45

Керівництво “Ґалвеса” купило квитки назад заздалегідь. Команда мала повертатися до штату Акре відразу по завершенні групового турніру. Ніхто серйозно не розраховував, що “Ґалвес” спочатку четвертий, а потім і п’ятий матч. Такий результат вже був неймовірним успіхом, тому невдача в другому матчі з “Палмейрасом” засмутити не могла. Значно актуальнішим було питання як профінансувати повернення делегації.

На полі футболісти “Ґалвеса” навіть спробували у перші хвилин десять-п’ятнадцять пограти на зустрічних курсах. Поки вистачало сил навіть встигали контролювати територію й біля власних воріт і єдиним небезпечним ударом “Палмейраса” був штрафний метрів з тридцяти у виконанні Патріка Де Паули.

У другому матчі поспіль відрізав насичений захист одним пасом опорник Матеус Неріс. Довгий пласований пас, за спини захисників, під удар з льоту (теж ефектний) у виконанні Верона мабуть остаточно переконав, що різницю в класі “Ґалвес” не перекриє ніякими зусиллями. Так воно й вийшло. У першому таймі “Палмейрас” досяг комфортної переваги, а у другому більше думав про наступний матч і не збирався ставити рекорди результативности.

Вже по завершенні поєдинку “Палмейрас” оголосив, що заплатить за квитки делегації “Ґалвеса”, подарує бутси гравцям команди і ще й влаштує їм екскурсію своїм стадіоном.

“Ферров’ярія” - “Сан-Паулу” 0:2

0:1 - Габріел Новаес, 9; 0:2 - Фабінью, 21

Ще одна пара команд з однієї групи. Тоді “Сан-Паулу” не зумів перемогти і висновки зробили більш ніж вичерпні. До травми Новаеса “Сан-Паулу” з такою силою “прасував” оборону “Ферро”, що не рятували ані три центральних захисники, ані допомога гравців інших ліній. “Сан-Паулу” спокійно міг забити і п’ять.

Коли ж Новаес пішов з поля у господарів з’явилася нарешті можливість перевести подих і навіть почати завдавати удари у відповідь. Якщо до перерви це були переважно удари по воротах, то з початку другого тайму значно жорсткіше “Ферро” веде боротьбу. Тож футболісти “Сан-Паулу” мали прийняти виклик.

Опорник Дієгу, щоправда, зрозумів цей виклик по-своєму. В ігровому епізоді, коли ніхто його не чіпав, він завалився на газон. Коли ж зрозумів, що опинився за межами поля, миттєво закотився назад, долаючи “страшний” біль. Зрозуміло, що футболіст “Ферро” миттєво вдався до засобів народної медицини й з допомогою лагідного слова підняв страждальця на ноги. У відповідь Дієгу боднув того головою і отримав червону картку.

Після цього СП вже без особливих витребеньок змагався із суперником хто частіше сфолить. Хавбек “Ферро” Жуліану зробив вагому заявку на перемогу в цьому безглуздому змаганні сфоливши у центрі поля на пряму червону картку.

“Греміу” - КСА 2:0

1:0 - Да Сілва, 35 (пен); 2:0 - Габріел Бітеку, 55

До пенальті, більш ніж сумнівного, “Греміу” не вдавалося навіть трохи наблизитися до звичного рівня гри в атаці. Організований, мобільний суперник комбінував навіть частіше і мав чудову нагоду вийти вперед. Збило з кроку команду зі штату Алагоас не лише призначення пенальті, а й вилучення Луана.

За таких обставин “Греміу” простіше було забезпечувати контроль м’яча й почуватися спокійніше. КСА не відмовлявся від спроб ретельно вибудовувати атаки навіть у меншості. Не вплинув і другий пропущений м’яч. Мабуть остаточно опустилися руки, коли не вдалося реалізувати свій одинадцятиметровий. Після цього моменти створював вже тільки “Греміу”. Матч вийшов чи не найважчим для одного з фаворитів турніру. Можна лише припускати чи закінчилося б все так само, якби арбітру не примарилася гра рукою Луана.

“Васку” - “Мантікейра” 5:1

1:0 - Лукас Сантос, 12 (пен); 2:0 - Тьягу Рейс, 19; 2:1 - Ігор, 55; 3:1 - Тьягу Рейс, 59; 4:1 - Жуан Педру, 84; 5:1 - Таллес, 89

Наприкінці матчу трохи попливли, але такі клуби, як “Мантікейра” нічого окрім поваги не викликають. Справа не лише в романтичному виборі кольорів (на честь збірної Нідерландів-74) та норм статуту клубу, що забороняють гравцям симулювати й дурити суддів.

Важливо те, що на своєму скромному рівні “Мантікейра” прагне дотримуватися певних зразків гри, підтягувати своїх виконавців до цих стандартів. Тож злива з градом за півгодини до матчу була аж ніяк не на користь “Мантікейри”. На важкому, місцями, полі проблематично було тримати високий темп вже від виходу з оборони. Коли м’яч раптово зупиняється в калюжі – не надто розженешся.

Тим не менш зусилля обох команд не давали нудьгувати. А ентузіазм “Мантікейри” ще й призводив до помилок, яких можна було уникнути. “Васку” завжди був напоготові цим скористатися, насамперед завдяки Тьягу Рейсу.

Дуже вчасно про свій бомбардирський хист він нагадав у другому таймі. “Мантікейра” за кілька хвилин до цього нарешті відзначилася й ще з більшою затятістю йшла вперед. Звісно, залишала чимало вільних зон на своїй половині. Однак якось інакше, більш розсудливо, ця команда навряд чи б мала шанси зрівняти рахунок проти такого суперника, як “Васку”. Напропускали, врешті-решт, занадто, але позитивного враження від історичної кампанії це не зіпсувало.

“Корінтіанс” - “Ред Булл Бразил” 2:2 (пен 4:2)

0:1 - Луїс Феліпе, 6; 1:1 - Фабрісіу Ойя, 28; 2:1 - Рафаел Білу, 32; 2:2 - Луїс Феліпе, 39

Перший тайм був одним з найкращих на турнірі. Інтенсивна, швидкісна гра обох команд й спочатку РБ навіть виглядав краще. Активно відбирали м’яч, миттєво переходили в наступ. Саме після перехоплення на чужій половині Луїс Феліпе вийшов на ударну позицію.

За переваги в рахунку “Ред Булл” не відходив назад свідомо. Його безцеремонно притискав до воріт “Корінтіанс”, який додавав з кожною передачею, з кожним маневром. Ремонтада була не те що логічною, а неминучою.

І ось тут “Корінтіанс” чомусь пригальмував. З першого туру було помітно, що команді не надто комфортно у такій ситуації навіть проти слабкого суперника. Без м’яча “Корінтіанс” задихається, не витримує власної скутости. А це призводить до програної боротьби, до позиційних помилок. Усе це використав РБ щоб зрівняти рахунок.

Другий тайм вийшов блідим, особливо на контрасті з першою половиною. Значно частіше обидві команди втрачали м’яч й нічого серйозного створити не зуміли.

У серії пенальті гравці “Корінтіанса” били бездоганно. У РБ вище воріт спрямував м’яч Кріґор, а удар Леу парирував Дієгу.