понеділок, 21 грудня 2009 р.

Futebol Brasileiro: Brasileirão-2009. Підсумки. Частина 3


13 місце: «Віторія»


11 місце: «Баруері»


6 місце: «Аваї»


Три команди, що посіли не сусідні місця у таблиці, хочеться «об’єднати», бо кожен з цієї трійці міг би досягти більшого.


Це може прозвучати занадто гучно, але «Аваї», команда, що тільки-но пробилася до
Серії А, цілком могла претендувати на путівку до Кубка Лібертадорес.


Уперше цей «Аваї» довелося побачити на початку минулого року у матчах чемпіонату штату Санта-Катаріна. Команда як команда, ніби нічого особливого.

Наступне «побачення» відбулося вже у першому турі Серії Б. «Аваї» обіграв на виїзді «Парану», а потім лише двічі програв у перших двадцяти двох турах. Що більше вдавалося подивитися гру цієї напрочуд збалансованої, вмілої команди, тим більше було впевненості, що «Аваї» не загубиться в елітному дивізіоні.


І ось на старті цього чемпіонату «Аваї» виграє лише один матч з десяти. У таких випадках завжди важливо, як себе поводитиме керівництво клубу. Чи не піддадуться спокусі поміняти тренера? У «Аваї» витримали, і за місяць з гаком команда піднялася з останнього місця на восьме. Ніяких принципових змін не було. «Аваї» і у перших турах грав гідно, але потрібен був час для адаптації у Серії А.


Коли ж «Аваї» почав перемагати, керівництво отримало винагороду за витримку, а Сілаш та його підопічні — за вдумливу, хорошу гру. Саме невдачі на старті не дозволили «Аваї» як слід поборотися за четверте місце.


«Віторія», як з’ясувалося, з самого початку погодилася б на путівку до Копа Судамерикана, хоча, за певних обставин, могла б принаймні бути серед претендентів на Лібертадорес. Адже до кінця липня «Віторія» трималася у четвірці й випала звідти через одну лише перемогу у 5 матчах.


І все-таки коли на початку серпня команду знову очолив Вагнер Мансіні, впевнені домашні перемоги над «Палмейрасом» та «Інтером» могли бути початком серйозного підйому. У атаці — потужний Рожер та винахідливий Нету Берола, у середній лінії — вічно молодий Рамон та Леандру Домінгес, на правому фланзі — нестримний Аподі.

Цілком достатньо для натхненного фінішного ривку. Але саме натхнення «Віторії» забракло. Чотири поспіль поразки з рахунком 0:1, зовсім непритаманний команді раніше темп та настрій навіть у домашніх матчах. «Віторія» догравала сезон і закінчила його на відстані трьох очок від зони вильоту, хоча насправді виліт команді ніколи не загрожував.


«Баруері» набрав на одне очко більше за «Віторію», і так само більшість з них взяв на своєму полі. Відчутна різниця між трьома командами, про які йде мова, полягає у тому, що «Аваї» значно краще грав на виїзді (21 очко). «Віторія» та «Баруері» на полях суперників виграли по два матчі й на більше не претендували.


«Баруері» — чудовий і рідкісний для Бразилії приклад грамотного розвитку клубу. За двадцять років існування «Баруері» вибрався спочатку до Серії А1 у чемпіонаті штату, а вже потім настала черга Серії А національної першості. Попри те, що у «Баруері» не проти давньої бразильської забавки і часто міняти тренерів не цураються, цього сезону наставник команди, Естевам Соарес, сам попросив його відпустити до «Ботафогу». Без нього команда програвала частіше, і хтозна де б опинився «Баруері», якби Соарес допрацював до кінця чемпіонату. А ще Вал Байяну розподілив би свої 18 м’ячів трохи дбайливіше, замість того, щоб чергувати суперсерії з кількаматчевими посухами.


На своєму модерновому стадіоні «Баруері» дав кілька пам’ятних концертів атакувальної гри. Реактивні, з хорошим ударом латералі Марсіу Карека та Маркос Піментел (шкода, що через травму він пропустив останні три місяці сезону), тонкий плеймейкер Тьяґу Умберту, хитрющий, технічний форвард Фернандінью були зірками цих вистав.


Якщо оцінити рівень команд, що, за винятком «Васку», піднялися з Серії Б, то на перший погляд здається, що «Аваї», «Баруері» та «Віторія» і наступного сезону зможуть уникнути боротьби за виживання і спробувати зазіхнути на щось серйозніше. Що для кого буде «серйознішим здобутком», це вже мають вирішувати керівники клубів. Тим більше, що з «Аваї» пішов Сілаш, а з «Віторії» — Мансіні; поміняються, цілком ймовірно, склади команд. Ось тоді, може, й доведеться зі ще більшою ностальгією згадувати чемпіонат-2009, у якому усі три ці команди могли б злетіти значно вище.