середу, 26 лютого 2020 р.

Каїрське дербі: Пригоди автобуса


Автобус футбольного клубу “Замалек” повільно заїжджав на стадіон. Напружене очікування одного з найбільших дербі світу добігало кінця. Нехай і на порожній арені, але гранди єгипетського футболу мали б зійтися у черговому герці, історія яких почалася понад сто років тому. Негода все ж не завадить, “Аль-Ахлі” та “Замалек” вийдуть на поле, щоб виявити сильнішого як годиться. Однак у сюрреалістичному світі єгипетського футболу не все так очевидно. Саме тоді, коли “Замалек” добрався до стадіону, арбітр давав свисток, що зафіксував перемогу “Аль-Ахлі” в каїрському дербі.

Вже звичним стало, що матчі чемпіонату Єгипту могли б тривати вічно, якби арбітри до й так щедрого компенсованого часу додавали б секунди та хвилини після кожної чергової симуляції чи іншої спроби тягнути час. Але 24 лютого дивовижний потяг єгипетського часу до абсурдної нескінченности набув зовсім чудернацьких форм.

Почалося все на кілька днів раніше. “Аль-Ахлі” та “Замалек” зустрілися 20 лютого в поєдинку за Суперкубок. Перемогу “Замалека” у серії пенальті швидко відсунула на другий план бійка гравців обох команд. Федерація зреагувала жорстко. Махмуд Кахраба (“Аль-Ахлі”) та Емам Ашур (“Замалек”) отримали дискваліфікацію до кінця сезону. Махмуд Шикабала (“Замалек”) мав пропустити 8 матчів, а Джуніор Аджаї та Яссер Ібрахім (обидва “Аль-Ахлі”) по 2. Також на три матчі був дискваліфікований президент “Замалека” Мортада Мансур.

Про цього колоритного персонажа можна було б писати окремо, якби його самодурська ексцентричність хоч трохи відрізнялася б від аналогічних прикладів по всьому світу. Тим не менш, Мансур був головною дійовою особою цієї комедії. Одразу ж після Суперкубка Африки він заявив, що 24-го “Замалек” на поле не вийде. Тобто, ще до матчу за Суперкубок країни. “Ми не гратимемо не тому, що боїмося “Аль-Ахлі”, а тому, що я турбуюся про гравців обох команд”, - стверджував Мансур.

Можна було б зрозуміти цю турботу, адже після двох поспіль дербі на обидві команди чекають перші чвертьфінальні матчі Ліги Чемпіонів. “Замалек” 28 лютого приймає туніський “Есперанс”, “Аль-Ахлі” 29-го зіграє вдома проти “Мамелоді Сандаунз” з Південної Африки. Федерація, одначе, не була налаштована на компроміси, а потім ще й сталося те, що сталося у поєдинку за Суперкубок Єгипту.

Вже після бійки у Мансура раптом з’явився ще один аргумент для переносу матчу чемпіонату. “Вони ж билися 20-го, значить битимуться знову й 24-го”. Саме тоді така поведінка президента “Замалека” здавалася ще більш дивною, аніж зазвичай. Почали говорити, що, попри усю браваду, він справді боїться програти дербі. Мовляв, після двох титулів поспіль (Суперкубки Африки та Єгипту) йому не хотілося б, щоб поразка у грі чемпіонату, в якому “Аль-Ахлі” має гігантський відрив, зіпсувала чудовий настрій уболівальників “Замалека”. Так воно чи ні, знає тільки сам Мортада Мансур, але немає сумніву, що приїзд команди на стадіон неможливо було б перетворити на фарс без прямих вказівок президента.

Отже, коли стало зрозуміло, що дербі 24-го має відбутися, Мансур оголосив, що “Замалек” виставить команду Ю18. І в день матчу автобус із цією командою справді рушив у напрямку стадіону.

Згідно з регламентом чемпіонату Єгипту, якщо команда не з’являється на гру, окрім того, що їй зараховують поразку, з неї знімають 6 очок та можуть або дискваліфікувати на рік, або взагалі перевести до нижчого дивізіону. Хоч Мансур часто погрожував, що “Замалек” зніметься з чемпіонату, зрозуміло, що насправді це останнє, що він би зробив. Але він чудово знав: якщо команда не вийшла на поле через форс-мажор, усе обмежується тільки технічною поразкою.

Ось тут треба повернутися до фантасмагоричної подорожі автобуса футбольного клубу “Замалек”. Навіть двох. Бо невдовзі після виїзду перший автобус повернувся на базу. Офіційна причина - поламався. Фірма, що постачає “Замалеку” транспорт, потім стверджувала, що це брехня. Але команда повернулася й пересіла до іншого автобусу.

У понеділок в Каїрі був сильний дощ. Лило так, що деякі вулиці міста із без того скаженим трафіком перетворилися на річки. Ось він бажаний форс-мажор. Поламаний автобус, залиті водою та переповнені машинами вулиці. Як тут приїхати вчасно??

І все ж залізний аргумент Мансура виявився надто крихким. По-перше, один із наймогутніших клубів континенту на дербі завжди їде з поліцейським ескортом, який максимально “розчищає” шлях. По-друге, автобус “Замалека” робив надзвичайно багато зупинок. Ледь не біля кожної заправки. Офіційне пояснення: “Так, ми зупинялися купити хлопцям сік та печиво. А ще вони ходили в туалет”.

Окрім зупинок, поліцейський супровід дивували маневри автобуса. Адже поліція справді заблокувала необхідні вулиці, щоб дістатися до стадіону можна було якомога швидше. Але автобус все одно рухався якимось своїм маршрутом, регулярно повертаючи “не туди”. Коли поліцейський нарешті запитав, що коїться, йому відповіли, що водій не знає дороги. У цей час Мансур якраз розповідав журналістам, що “з волі Божої автобус не може прибути вчасно”. І додав, що якщо з команди знімуть ще якісь очки, то він закриє всі свої компанії, закриє свій банк та взагалі залишить країну. На стадіоні, натомість, футболісти “Аль-Ахлі” виконали перший удар по м’ячу (із понад годинним запізненням) й потім мали ще почекати 20 хвилин, доки литовський суддя Гедімінас Мажейка дасть фінальний свисток у найкомедійнішому каїрському дербі.