суботу, 5 січня 2019 р.

Щоденник Копіньї: Третій день. "Васку", "Сантос", "Флуміненсе".


“Васку” - “Каражас” (штат Парá) 4:1

0:1 - Жунінью, 11; 1:1 - Лукас Сантос, 13; 2:1 - Тьяґу Рейс, 35; 3:1 - Кайю Лопес, 43; 4:1 - Кайю Лопес, 47

Коли м’яч опинився у сітці воріт “Васку”, миттєво згадалися всі “подвиги” команди у Копіньї за останні десять років. Двічі клуб з Ріу-де-Жанейру навіть не вибирався з групи, а коли долав цей етап жодного разу не дійшов бодай до чвертьфіналу.

Неприємні спогади швидко розвіяв атакувальний хавбек, для якого це четвертий, і останній, Кубок Сан-Паулу. І цілком можливо, що Лукас Сантос вже цього сезону зуміє стати повноправним гравцем першої команди. Дані для цього в нього є.

На рівні ж юнацькому він надзвичайно вправно диригував діями партнерів, а “Васку” поступово нарощував свою перевагу над суперником, що потроху втрачав свій стартовий запал.

Дуже добре “Васку” використовував кутові. Саме після них забили другий та третій м’ячі. А ще один точний удар опорника Кайю Лопеса завершував одну з численних багатоходових комбінацій зі швидкою зміною напрямку атаки.

Матч доволі типовий для групового етапу Копіньї. Багато що в таких поєдинках залежить від гри фаворита. “Васку”, попри невдалий початок, показав змістовний футбол, а “Каражас”, для якого це був перший в історії матч у Кубку Сан-Паулу, пропустив не так вже й багато (насамперед завдяки голкіперу Яґу).

“Сантос” - “Сержипі” 5:1

1:0 - Алешандре Тан, 2; 2:0 - Таїлсон, 25; 3:0 - Веслі, 46; 3:1 - Руан, 58 (автогол), 4:1 - Феліпе Торрес, 78; 5:1 - Докінья, 86

Перший рейд Руана завершився точною подачею на Алешандре і це лівий захисник “Сантоса” тільки розігрівався. Надалі суперники нічого не могли протиставити ані йому, ані Таїлсону, що грав на цьому фланзі в атаці. А ще й 17-річний Лукас Лоуренсу знущався з теорій про вимирання енґанче. Новий тренер “Сантоса” так і не доїхав до Можи дас Крузес, щоб подивитися цей матч, але Хорхе Сампаолі обов’язково має звернути увагу на юну десятку.

Увесь перший тайм “Сантос” грав із задоволенням, щедро видавав зразки яскравої командної гри. У другому Веслі встиг забити до того, як злива перетворила поле на басейн. Суддя, до речі, не збирався зупиняти гру поки блискавка не згасила табло стадіону “Ноґейрау”.

У змаганні зі щільним календарем переносити навіть частину матчу на наступний день не так вже й зручно. Тож арбітр вичікував, і недаремно. Під час чемпіонату світу-2014 цей стадіон використовувала для тренувань збірна Бельгії. Це стало хорошим приводом для реконструкції. Зокрема оновили дренаж. Саме завдяки задовільній роботі цієї системи команди зрештою повернулися на поле. Води, щоправда поналивало стільки, що ідеальними умови було назвати важко, та на це вже ніхто й не розраховував.

Як, мабуть, не розраховували на позитивний результат і футболісти “Сержипі”. Але саме це допомогло їм відчути себе розкутіше й принаймні спробувати й собі пограти із задоволенням. І раптом почало виходити. Руан зрізав м’яч у власні ворота, а ще за кілька хвилин Карлос Енріке опинився віч-на-віч з голкіпером. Тьяґу Ігор забити не дав і “Сантос” ніби схаменувся й зрозумів, що й цю частину поєдинку слід сприймати максимально серйозно.

“Флуміненсе” - “Парнаїба” (штат Піауї) 7:0

1:0 - Самуел, 17 (пен); 2:0 - Самуел, 28; 3:0 - Дуду, 34; 4:0 - Луїс Енріке, 65; 5:0 - Леандру, 77; 6:0 - Луїс Енріке, 79; 7:0 - Крепалді, 82

У цьому матчі свої таланти демонстрував інший десятий номер – Леонарду з “Флу”. Сам відзначився лише один раз, але брав активну участь чи не в кожній результативній атаці. Як і Лукас Лоуренсу він невисокий на зріст, швидко й якісно працює з м’ячем і здатен запаморочити голову захисникам своїми фінтами.

Не відставали й партнери. Грамотно рухався центрфорвард Дуду, добре орієнтувався у штрафному майданчику Самуел, вдало увійшов в гру інший нападник - Луїс Енріке.

У “Парнаїби” елементарно не було ресурсів для того, щоб протистояти такому тиску. Навіть якби “Флу” захотілося розслабитися (а натяк на це був на початку другого тайму), скористатися цим суперникові було важкувато. Тож хвилини з шістдесятої “Флуміненсе” знову взявся маневрувати, комбінувати та забивати.