суботу, 29 вересня 2018 р.

AFC Cup U16: Груповий етап


Група А

1. Японія - 7; 2-1-0, 7:2

2. Таджикистан - 4; 1-1-1, 4:7

3. Таїланд - 3; 1-0-2, 7:9

4. Малайзія - 3; 1-0-2, 8:8

Результати третього туру: Малайзія - Японія 0:2 (Тояма, 37; Наруока, 93), Таїланд - Таджикистан 1:2 (Муеанта, 80 - Панжиєв, 38; Заїров, 84)

Матчі останнього туру перенесли на один день через зливу. Починалися вони об одинадцятій ранку за місцевим часом. У Європі десь ще була глуха ніч, десь світало. Спроби знайти трансляцію о цій порі виявилися, на жаль, марними, тож залишалося орієнтуватися на враження інших та куці хайлайти.

Про виступ господарів турніру говорили після поразки від японців аж на рівні уряду. Міністр спорту розкритикував і тренера (принагідно розказавши, скільки той отримує), і усю програму розвитку футболу. Тут слід пояснити, що розробкою цієї масштабної програми займався кілька років тому зовсім інший уряд, а теперішній тільки те й робить, що шукає приводи згорнути усе це діло й пустити гроші на щось інше.

Трохи дивує такий підхід. Ніби саме у Малайзії після короткого періоду мали раптом з’явитися команди в усіх вікових категоріях, що виносили б кожного із суперників. Навіть тим, хто розпочав подібні процеси значно раніше, не завжди вдається досягати бажаних результатів. А в цьому турнірі, попри останнє місце в групі, малайзійці точно не було найгіршими й надміру заплатили за помилки у матчі з Таїландом. Але все ж є і цікаві гравці, і розуміння того, що робити далі.

Виділити можна, звісно, Лукмана Хакіма (наразі він залишається найкращим бомбардиром турніру з п’ятьма м’ячами), хоча якраз його вилучення суттєво вплинуло на підсумок поєдинку з тайцями. Не менш цікаво діяв його партнер у атаці Мухаммад Нажмудін, хорошою роботою на обох флангах запам’ятався Мухаммад Аліф. У центрі поля Фірдаус Кайроннісам грав і у опорній зоні й трохи вище. Можливо у деяких ситуаціях йому забракло більшої агресивности, вміння брати на себе, коли гра складається не надто вдало. Те саме можна сказати й про деяких інших хавбеків, які й не обділені технікою чи баченням поля, але могли занадто знітитися під психологічним тиском.

У збірної Таїланду був свій лідер атак та бомбардир (4 точних удари), який ще й уникнув дискваліфікації. В останньому турі Супанат Муеанта відзначився знову причому цього разу вже не з меж штрафного, а хорошим ударом здалеку після розіграшу стандарту. Підвів тайців голкіпер, який помилився, коли таджицька команда відкрила рахунок, а потім не добрався до флангової подачі, що завершилася переможним ударом. Зрештою, яким би вправним не був форвард, з дев’ятьма пропущеними м’ячами важкувато розраховувати на місце у плей-оф.

А якраз рясні помилки в обороні затьмарили враження від доволі змістовних атакувальних дій команди Таїланду. І якщо Муеанта виділявся вмінням завершувати атаки, то варто відзначити ще й передачі Танаріна Тумсена. Деякі з них були основою результативних комбінацій й яскраво продемонстрували, що цей хавбек добре орієнтується у ситуації й вміє віддати м’який, зручний пас. Також запам’ятався у групі атаки Вараґон Тонґбаї, який діяв на лівому фланзі. У нього, до речі, був хороший момент у матчі з Таджикистаном і якби вдалося переграти воротаря, то дует чвертьфіналістів від цієї групи міг би інший вигляд.

Група Б

1. КНДР - 7; 2-1-0, 6:3

2. Оман - 4; 1-1-1, 5:5

3. Ємен - 3; 1-0-2, 5:4

4. Йорданія - 2; 0-2-1, 5:9

Результати третього туру: КНДР - Оман 3:1 (Пак Рьон Квон, 4; Кім Кан Сон, 16; Ан Пьон Іль, 45+1 - Аль Джараді, 78, пен)

Ємен - Йорданія 5:1 (Файсал Саїф 14,73; Тамер Сенан, 16; Саад Аль-Кааод, 24; Мохаммад Ісса, 25, автогол - Резік Баніхані, 75, пен)

Матчі цієї групи у перші два ігрових дні перетиналися з поєдинками групи С, треба було вибирати щось одне, тому корейців та оманців вдалося побачити аж у вирішальному турі. Перевага збірної КНДР була очевидною, тож навряд чи далеким від істини буде припущення, що групу вони виграли закономірно. Про особливості гри команди можна буде детальніше поговорити згодом, коли накопичиться трохи більше матеріялу. Поки що можна зазначити, що є деякі майже класичні для юнацьких та молодіжних команд цієї країни деталі. Наприклад, схема 4-4-2 чи дев’ятий номер у центрального півзахисника.

Головною загадкою в цій групі став результат матчі Ємен - Йорданія. Команда, що не відзначилася до того жодного разу забила п’ять супернику, що реально претендував на вихід до чвертьфіналу. Та ще й чотири з них до 24-ї хвилини. Хаос, що панував у цей час в обороні йорданців легко помітити навіть у короткому відеозвіті.

Група С

1. Індонезія - 5; 1-2-0, 3:1

2. Індія - 5; 1-2-0, 1:0

3. Іран - 3; 1-0-2, 5:2

4. В’єтнам - 1; 0-1-2, 1:7

Результати третього туру: Індонезія - Індія 0:0, Іран - В’єтнам 5:0 (Азізі 18,36; Барзегар, 21; Дусталі 31, 64)

Збірна Ірану могла забивати хоч ще десять, все одно її вихід до чвертьфіналу залежав від того, чи пропустить Індія у паралельному матчі. А там, з наближенням фінального свистка, ніхто вже особливо ризикувати не збирався. Тож довгоочікувана голеада потішила хіба що самолюбство іранців. Та й це не факт, коли йдеться про команду, що їхала на турнір одним із фаворитів, але зіграла дуже погано у першому матчі й лише трохи краще у другому. Тільки з третьої спроби вагомо заявили про себе ті, від кого насамперед очікували змістовної гри на цьому турнірі. Водночас, саме через те, що сталося це так запізно, нелегко виокремити когось й назвати найкращим чи одним з найкращих у складі команди. Майже кожен міг і мав би зіграти значно якісніше.

В’єтнамці в свою чергу видали майже максимум працьовитости, згуртованости, але не завадило б ще трохи яскравих індивідуальностей, аби розраховувати на кращі результати. Якщо у перших двох турах команда зберігала компактність та щільність побудови, то у третьому занадто “розтягувалася” й суперник постійно використовував це для стрімкого переходу в контратаку. Відтягнутися назад злагоджено, зайняти позиції на своїй половині в’єтнамські футболісти вже не встигали, а після вилучення за рахунку 0:2 навряд чи й самі сподівалися на диво.

Група Д

1. Республіка Корея - 9; 3-0-0, 12:0

2. Австралія - 6; 2-0-1, 6:4

3. Ірак - 3; 1-0-2, 3:5

4. Афганистан - 0, 0-0-3, 1:13

Результати третього туру: Республіка Корея - Ірак 2:0 (Мун Чжун Хо, 45,48), Австралія - Афганистан 4:0 (Родді, 8, 45+3; Ботич, 26, 61)

Дебют у першості континенту з точки зору результату, хіба що за винятком першого матчу, вийшов для афганської команди не надто приємним, тож можна вжити стандартну для таких випадків фразу про набутий досвід. І проти корейців, і проти австралійців не вдалося втриматися на тому рівні інтенсивности, який пропонували суперники. При цьому афганці намагалися не йти в глухий захист, зустрічали атаки достатньо високо й у матчі з Австралією це закінчилося двома жовтими воротарю ще у першому таймі. Можна вважати таку манеру гри наївною, ризикованою, але з такими прудкими, технічними виконавцями навряд чи афганці довго витримали б нескінченне сидіння у власному штрафному. Відзначити серед цих гравців можна насамперед Алі Західі, невтомного лівого форварда.

Іракці свої шанси пройти далі втратили після поразки від Австралії. Щось протиставити вишколеній корейській команді було майже неможливо. Ритм та характер матчу визначали корейці, і навіть не вмикали при цьому максимальну швидкість. У збірній Іраку хороший турнір провів центральний півзахисник Абдул Раззак Касім, гравець грамотний, здатний чітко визначити напрямок атаки й потім підтримати її підключенням з глибини. Алі Джасім Ельайбі добре зарекомендував себе на лівому фланзі. Футболіст зі швидкістю, технікою, вигадкою. Назагал команда Файсала Азіза трохи “поменшала” хіба що на тлі блискуче організованих корейців, а у інших двох зустрічах грала досить непогано. (З Австралією здебільшого у першому таймі, до вилучення Алі Кадіма). У будь-якій іншій групі іракці б мабуть опинилися на одному з двох перших місць.