середу, 7 жовтня 2015 р.

ПСВ: Місце для Ґастона?


Клубу, що був першою європейською зупинкою спочатку Ромаріу, а потім Роналду можна було б пробачити десятки трансферних проколів, незалежно від походження футболіста. ПСВ ж продовжував відкривати цікавих гравців тим мешканцям Старого Світу, що небагато уваги приділяють іншим континентам.

У матчі проти «Аякса» хтось можливо вперше побачив на що здатен уругваєць Ґастон Перейро. Тож варто пошукати контекст як для всього матчу, так і для гри новачка ПСВ. Сам поєдинок залишив двоякі враження. Невиразний, тяглистий, з рідкими спалахами «Аякс» ніяк не може вибратися з декадансу. ПСВ на цьому тлі мав кращий вигляд, був командою більш ідейною.

І все ж є кілька зауваг щодо Перейро. Краще зробити це зараз, після дублю у принциповому матчі, аніж чекати поки «уєвропійомуполамаютьноги». Ну приблизно так, як їх «поламали» Неймару.

Ґастон Перейро — снище Оскара Вашингтона Табареса. Той вперто робить вигляд, що у «сучасному» футболі енґанче не потрібні, чекає, що вони підуть слідом за динозаврами. А уругвайська земля щедро продовжує дарувати світу футбольні перлини. Не встиг з’явитися Арраскаета, а вже на черзі Перейро.

Отже, Ґастон яскраво виражена «десятка». У облудному лексиконі «експертів» з тактики почесне місце займає слово «фальшивий». У Перейро ніякого фальшу немає. Він чистий енґанче, без домішок.

ПСВ грає 4-3-3, і проти «Аякса» Перейро вийшов через відсутність Лестьєнна. Ґастон розташовувався на флангах, значно ближче до штрафного суперників, аніж міг би. Так, це зрештою дозволило йому двічі відзначитися. І у першому з цих епізодів Ґастон майстерно працював правою, а у другому лівою ногою. Перший гол показовий ще й тому, що ледь не втративши рівновагу, він миттєво приймає рішення й швидко його втілює.

Ще на початку матчу він «перевірив» арбітра картинним падінням. Коли ж не почув свисток, одразу почав боротьбу за м’яч і спокійно його зберіг. Надалі зайвих падінь вже не було, і у обороні Перейро відпрацьовував старанно, гаращо «Аякс» був далекий від інтенсивності, яку може запропонують інші суперники.

Навіть краще за два забитих м’ячі Ґастона характеризує атака на 42-й хвилині, з виходом Локадії на ворота амстердамців. Розігнав її саме Перейро. Зовні простим і водночас ключовим пасом. У цьому суть його гри. У чемпіонаті Уругваю він забив 11 разів, відзначався у молодіжній збірній, та все ж, насамперед, він є організатором гри. Якщо використовувати його тільки на фланзі, це суттєво обмежить Ґастона, звузить його зону відповідальності, зменшить його вплив на дії команди в атаці.

Фланговим форвардом Перейро не стане, бо лебідь не може бути зайцем. У ПСВ достатньо прудконогих гравців, здатних діяти на фланзі. А цей уругваєць «прудкоголовий» й має бачити усю панораму гри, аби діяти максимально ефективно.

У межах 4-3-3 можливо дещо інакше розташувати тріо хавбеків, щоб Перейро розкрився у всій своїй оздобі. У ПСВ є кадровий потенціал у півзахисті (Хендрікс, Махер, Прьоррер, Ґуардадо, Схарс) аби скомпонувати середню лінію залежно від багатьох обставин, але з умовою, що Перейро діятиме на звичній для себе позиції.

Найближчим часом буде зрозуміло, як саме планує використовувати Ґастона тренер ПСВ. Тож дізнаємося чи подобається Коку забивати цвяхи мікроскопом, чи він все ж розуміє кого і навіщо придбали.