вівторок, 8 вересня 2009 р.

Fútbol español: Південноамериканські новачки (ч.1)


У чемпіонаті Іспанії з’явилася чергова партія гравців з Південної Америки. Тож є сенс трохи розповісти про новоприбулих та оцінити їхні перспективи.


У «Альмерії» мала сформуватися дуже перспективна пара опорних хавбеків: аргентинець Ернан Бернарделло (прийшов з «Ньюеллз Олд Бойз») та колумбієць Фабіан Варгас («Бока Жуніорс»). На жаль, у останньому матчі за збірну Варгасу зламали ногу, і Уго Санчесу доведеться підшукувати Ернанові іншого партнера. Бернарделло — невтомний і жорсткий (34 жовтих картки за три роки) трудяга центру поля, котрий насамперед старанно відпрацьовує у захисті. Коли-не-коли здійснює рейди до штрафного майданчика суперника.


За «Ньюеллз» Ернан забив тричі, і цікавим був його другий м’яч. Це був останній матч у кар’єрі Віктора Сапати. Той взявся бити пенальті і не зумів переграти голкіпера «Расинга». Бернарделло добив, але обіймав Сапату так, немов той сам реалізував одинадцятиметровий.


У «Альмерії» Ернан може спробувати зазіхнути на лаври Філіпе Мелу, котрий саме у цій команді відіграв свій найкращий сезон у Іспанії і міг, здавалося, ледь не самотужки тримати центр поля під контролем.


«Еспаньйол» взяв одразу трьох аргентинських захисників, один з яких у останньому чемпіонаті був партнером Бернарделло. Іван Пійюд діє на правому фланзі. У першому турі він добряче намучився з юною зіркою «Атлетика» Муніаїном. У найближчих турах, особливо у другому, йому навряд чи варто розраховувати на спокійніше життя. Але це може бути чудовим бойовим хрещенням для футболіста зі скромним досвідом виступів у елітному аргентинському дивізіоні.


«Еспаньйол» взяв Пійюда в оренду, тож його перебування у Барселоні не буде тривалим, якщо тільки він не доведе, що може виробляти на правому фланзі те, що вдавалося свого часу іншому аргентинцю Пабло Сабалеті.


Кращі шанси закріпитися у команді мають вихованці «Боки» Хуан Форлін та Факундо Ронкалья. Обидва переважно грають у центрі оборони, але Ронкалья іноді виходив і на фланзі. Саме там він частіше припускався помилок. У центрі Факундо грає надійніше, що і продемонстрував у Більбао, де вийшов у стартовому складі з Ніко Парехою.


Форлін, єдиний з цієї трійці, кого «Еспаньйол» купив, а не орендував, сподівається дебютувати вже у грі з «Реалом», і цілком ймовірно, що саме на нього розраховуватиме Почеттіно, як на постійного напарника Парехи. Ронкальї, у такому випадку, доведеться шліфувати гру на фланзі.


Форлін відмінно веде боротьбу у повітрі, тактично грамотний, чіпкий. Важливе питання — наскільки він психологічно готовий до європейських пригод. У складі «Боки» Хуан довів, що характер у нього є, тож залишається «найпростіше» — не розгубитися на новому місці роботи.


«Депортиво» запросив двох південноамериканців. Одному з них — колумбійському лівому захиснику Браяну Анґуло важко розраховувати на місце у стартовому складі. (Філіпе Луїс у «Депорі» залишився і втратити місце в основі може хіба що через власну розхитаність. Хтозна як вплине на Філіпе відстрочка (?) його трансферу до «Барси»).


А от бразилець Жука може стати наріжним каменем тактичних побудов Лотіни. Жука з тих бразильських опорників, які сумлінно, без зайвих витребеньок, сновигають сюди-туди, виконують колосальний обсяг роботи і завжди залишаються у тіні більш яскравих партнерів. Але без таких Жук(ів) не було б і блищаків. А грі самого Жуки додаватимуть блиску штрафні у його виконанні.