середу, 11 червня 2008 р.

Euro-2008:Чехія (враження після першого матчу)


Так само, як на товарах ставлять позначку «Вжити до...», деяким футбольним командам слід «виграти щось до». Насамперед до старості ключових гравців. Тих, хто визначає стиль гри і робить ту чи іншу команду неповторною.


Збірна Чехії приїхала на цей чемпіонат Європи без Недведа та Поборського. Кожен з них, особливо Недвед, став епохальним для збірної виконавцем. На зламі епох підхопити диригентську паличку мав Росіцьки. Травма Томаша залишила чеську збірну без натхненника атак.


І команда, що приїхала на Євро-2008, виглядає немов актори, які лише на класі вирішили зіграти антрепризу. Мінімум зусиль, мінімум творчості. Акцент на хорошу, поза всяким сумнівом, школу, і більше нічого.


Вже першою своєю комбінацією чехи окреслили схему своєї гри в атаці — Янкуловськи запустив довгу передачу на Коллера. Форвард, який лише трохи поступається у зрості альпійським горам, мав боротися за кожен пас, за кожен відскок. У середній лінії у чехів немає організатора гри, тож у схемі 4-5-1, за якою діяла команда Брюкнера, Коллер мав бути атлантом-одинаком, який мав тримати на своїх плечах всю структуру гри команди.


Спроба використовувати фланги ледь не дала результат, проте цих атак, і, відповідно, гострих флангових передач було замало для того, щоб говорити про якийсь стабільний тиск на ворота Бенальйо.


Швейцарці миттєво розверталися у бік воріт суперника, блискавично переправляли м’яч форвардам, які, в свою чергу, невтомно рухалися і своїми переміщеннями звільняли зони для підключень хавбеків з глибини. Гра швейцарців виглядала цікавішою саме через те, що господарі краще формулювали свої ідеї і значно менше плуталися у простих ситуаціях.


У чехів плутанини вистачало й у захисті. Те, що швейцарці не забили, те, що арбітр не призначив пенальті за гру рукою, навряд чи може бути виправданням слабкої гри оборони, що дозволила не найсильнішій атаці турніру створити чимало гострих моментів.


Вихід Сверкоша мало що змінив у тактичній побудові чеської збірної. У перші хвилини свого перебування на полі він був далекий від того, щоб виконувати Коллерову роботу. Грати ж у іншій манері Сверкош може, якщо команда більшими силами йде в атаку. Тоді він готовий чіплятися за будь-який шанс.


У товариському матчі проти збірної Литви найгостріше чехи грали, коли Сверкош та Коллер були на полі разом. Це може бути варіантом на другий і третій матчі. Бо навіть перемога над швейцарцями (і перемоги на класі можуть бути невиразними) залишила сумніви у життєздатності схеми, за якою Чехія почала турнір.