вівторок, 4 березня 2008 р.

Copa Libertadores-2008: Група 4


Коли минулого року Жоел Сантана очолив бразильський «Фламенго», досвідчений тренер мав лише врятувати команду від вильоту. Хоча склад у команди був непоганим, а у запасі було чимало матчів, керівництво клубу вирішило, що Ней Франку своє відпрацював і потрібен саме Сантана, якому вже доводилося виконувати подібне завдання раніше.


Сантана вдихнув нове життя у команду і вивів її до Кубка Лібертадорес. На старті нового сезону «Фла» вже виграв перший етап чемпіонату штату. У міжнародному змаганні команда Сантани прагне діяти максимально ефективно, без надмірних витрат енергії. Ця тактика ледь не призвела до втрати очок у другому матчі, але переможний м’яч на 89-й хвилині «Фла» схоже влаштовує так само, як і на першій.


Зіграний склад — головний козир «червоно-чорних». Гравці вже звикли один до одного, тренер не завантажує їх чудернацькими тактичними вигадками, і з цієї простоти «Фла» витискає максимум, розігруючи комбінації «по пам’яті». Достатньо у складі гравців (Жуан, Лео Моура, Ібсон, Ренату Аугусту (який, щоправда, зараз не грає через травму)), здатних прикрасити ці комбінації нестандартними індивідуальними діями. Без перших двох сьогоднішній «Фламенго» уявити неможливо.


Флангові захисники активно грають ледь не в кожній бразильській команді, та навряд чи хоч ще десь вони є ключовими виконавцями в атаці, попри те що у середній лінії зібрані аж ніяк не нездари.


Неминуче м’яч потрапляє до когось з них, і навіть за всієї обмеженості варіантів, що є у флангового гравця, як Жуан, так і Лео Моура, регулярно загострюють атаки команди.


На відміну від «Фла» уругвайський «Насьйональ» діяти акуратно змушує життя. Херардо Пелуссо ще не встиг створити команду, що могла б увесь матч диктувати супернику свої умови. Тренер потроху підібрав до півзахисту цікавих виконавців (останні придбання — Ліґуера та Бертоло), які мають навести лад в центрі поля.


У атаці до юного таланту Бруно Форнаролі приєднався знаменитий «Ченґе» Моралес.
Форнаролі ще має навчитися реалізовувати численні моменти, які він часто створює завдяки індивідуальним зусиллям, і грати без очевидних спадів. Моралес після повернення на Батьківщину жадає титулів, немов початківець, а не без п’яти хвилин почесний пенсіонер.


Форнаролі, коли стане «дорослим», у «Насьйоналі» довго не затримається. Моралес, коли вгамується, зможе допомагати команді морально. Для кожного з них цей сезон по-своєму важливий, тож ані один, ані інший не заспокояться, поки «Насьйональ» не вийде з групи.


Перуанський «Коронель Болоньєсі» команда занадто скромна, щоб завадити уругвайцям, і тим більше «Фламенго», потрапити до плей-офф. Дебютантів Копа Лібертадорес підводить атака. Минулого року прогрес в грі захисту дозволив команді з Такни виграти Клаусуру, попри те що в Апертурі «КБ» фінішував на останньому місці.


Без серйозних провалів грає захист і зараз, у Кубку Лібертадорес, але підопічні Хуана Рейносо чи не найгірше за всіх реалізовують моменти. Тож, якщо ситуація раптом не зміниться, нема чого і розраховувати на щось більше, аніж на останнє місце в групі.


Інший представник Перу − «Сьєнсьяно» − значно досвідченіший учасник континентальних змагань. (Команда з Куско навіть виграла Копа Судамерикана). Тобто від «Сьєнсьяно» ніби й потрібно чекати сюрпризів. Хоч у самому Перу «Сьєнсьяно» називають команду повільною та передбачуваною, «Насьйональ» вдалося обіграти, а з «Фла» все ледь не закінчилося нічиєю.


«Сьєнсьяно» любить повозитися з м’ячем у центрі поля (у середній лінії колоритно виглядає 40-річний Хуан Басалар), дочекатися якнайзручнішої нагоди відправити у прорив швидкого Масакацу Саву. Інший форвард − Густаво Васальйо − здебільшого діє у штрафному майданчику і робить це у поточному сезоні дуже ефективно. Він забив усі три м’ячі команди у Копа Лібертадорес і відзначився у єдиному матчі чемпіонату, в якому Наварро випустив основний склад.


Готовність жертвувати національною першістю заради міжнародних успіхів — свідчення серйозних намірів команди. І якщо не варто ставити під сумнів вихід з групи «Фламенго», «Сьєнсьяно» повільно та передбачувано ще може зіпсувати життя «Насьйоналю».