вівторок, 29 січня 2019 р.

Щоденник Кубка Сан-Паулу: Фінал

 
“Сан-Паулу” - “Васку” 2:2 (пен. 3:1)

1:0 - Габріел Новаес, 39; 2:0 - Антоні, 52; 2:1 - Лукас Сантос, 76; 2:2 - Тьягу Рейс, 84 Серія пенальті: 1:0 -Ед Карлос (СП); 1:1 - Лукас Сантос (ВДГ); 2:1 - Морату (СП); 2:1 - Тьягу Рейс (ВДГ); 3:1 - Тута (СП); 3:1 - Нороенс (ВДГ); 3:1 - Маркус Жуніор (СП); 3:1 - Рікелмі (ВДГ)

Єдиною кадровою втратою перед вирішальним поєдинком був центральний захисник “Васку” Міранда, який заробив дискваліфікацію. На усіх інших позиціях в обох команд були гравці, вже добре знайомі з попередніх матчів турніру. Вивчили опонента й тренери, тож окрім спроб кожного суперника налагодити свою гру, на перших хвилинах можна було побачити, хто як прагне відібрати м’яч.

“Сан-Паулу” віддав перевагу високому пресингу. Габріел Новаес та Антоні (наголос на “а”) першими створювали тиск на Уліссеса та Нороенса, а їхні партнери підтягувалися, аби перекрити інші зони. І хоч цей тиск не призводив до помилок “Васку” біля свого штрафного, “Сан-Паулу” виглядав динамічніше у боротьбі, нехай у більшості епізодів ця боротьба точилася між штрафними майданчиками.

“Васку” зустрічав вихід СП із оборони компактним розташуванням неподалік від центральної лінії. Ідея полягала в тому, щоб обмежити мобільність Родрігу Нестора та Паулінью, не дозволити їм організовувати проникливі атаки по центру. Тому цілком природно “Сан-Паулу”, зустрівши спротив у центрі, переводив м’яч на фланги для підключень Кайю чи Веллінгтона. “Васку” вистачало рухливости, щоб протистояти і цим маневрам, але зовсім кепськими були справи з власними діями в атаці. Лукас Сантос м’яч майже не отримував, а якщо це й траплялося, то без належного ефекту.

Коли ж футболісти “Васку” бодай трохи піднімали лінію оборони, у СП з’являлася нагода включити свою фірмову швидкість. На 17-й хвилині Кайю вкидав аут на своїй половині. Варто було дати розвернутися Паулінью, як миттєво пішов пас правим флангом на Габріела Новаеса, який теж розташувався дуже грамотно й миттєво прискорився у бік воріт. В боротьбі з захисником він пробив вище, але першу пересторогу оборонці “Васку” отримали.

І зрозуміли що до чого, бо надалі обмежували суперника досить непогано. В атаках “Сан-Паулу” побільшало втрат задалеко від воріт. Навряд чи перший тайм завершився з перевагою якоїсь з команд, якби не спрацював пресинг команди Орланду Рібейру. Відібрали м’яч на своїй половині (хоча у перерві Паулу Сезар Олівейра, який оцінював дії арбітра у трансляції каналу SporTV , зазначив, що відібрали з порушенням правил), але ключовим було те, що футболісти “Васку” не встигли зайняти оптимальні позиції, аби зустріти цю атаку. Паулінью мав вдосталь простору в центральному колі й перевів м’яч на правий фланг на Антоні. Це був той випадок, коли подальші дії команди, що володіє м’ячем, є ніби й очевидними, і тим не менш захисники не можуть перекрити усіх ключових виконавців цієї комбінації. Антоні філігранно навісив на Габріела Новаеса й центрфорвард забив головою з лінії воротарського майданчика. Вшосте на турнірі Габріел відзначився після передачі Антоні.

У перерві почалася злива. Ще й здійнявся вітер. На початку другої половини голкіпер “Васку” Александер не дуже вдало вибив м’яч, а його ще й знесло вітром на кутовий. Навіть виконати подачу з кута поля було важко, бо вітер зносив м’яч. Як це часто буває за таких погодних умов, уболівальники лише активніше почали підтримувати свої команди. Невдовзі у торсиди “Сан-Паулу” з’явився новий привід для святкувань. Родрігу Нестор віддав пас на хід Антоні, який вміло розібрався з Нороенсом та різко пробив низом під воротарем. Саме на такі блискавичні випади розраховував “Сан-Паулу” за дощової погоди. М’яч віддали супернику й шукали вільні зони для різких контратак. “Васку” в ці хвилини нічим не міг відповісти.

Мінятися характер гри почав після стандарту “Васку” на 57-й хвилині. Тьягу Рейс пробив із хорошої позиції не дуже вдало, але бомбардир команди принаймні нагадав про себе. Потім важливими були заміни. Спочатку Рікелмі та Ларанжейра, а потім Таллес додавали осмисленности роботі з м’ячем. А ще “допомогли” заміни наставника СП. Орланду Рібейру прибирав одного за одним важливих виконавців у середній лінії, але теоретично свіжі футболісти на гру не впливали. Це означало, що “Васку” більше часу контролював м’яч значно ближче, аніж будь-коли в матчі, біля штрафного СП. Це означало, що значно частіше м’яч опинявся у Лукаса Сантоса, і, відповідно, ожив також і Жуан Педру. Далі активізувалися флангові захисники, і тиск “Васку” вже був відчутним.

Коли Лукас Сантос красиво забив зі штрафного, це вже виглядало абсолютно закономірно. Залишалося тільки дізнатися, чи встигне “Васку” зрівняти. Чекати довелося всього вісім хвилин. Дії “Сан-Паулу” в цьому епізоді були досить показовими. Чи не вперше за увесь турнір команда втратила стрункість, стала скутою та обважнілою. Тому спочатку не впоралися із вкиданням з-за бокової, а потім проґавили подачу на Тьягу Рейса.

Здавалося, що психологічна перевага перед серією пенальті має бути у “Васку”. Насправді ж забив тільки Лукас Сантос. Удари Тьягу Рейса та Рікелмі парирував Тьягу Коуту, а Нороенс влучив у перекладину.

Перед фіналом всі гравці “Сан-Паулу” поголили голови. На честь шестирічної Ларисси, вболівальниці команди, яка лікується від раку. Вона була талісманом СП упродовж усього турніру і перемогла в ньому так само, як і футболісти.