вівторок, 23 листопада 2010 р.

Fútbol Paraguayo: Нові гравці для збірної?


За кілька місяців до Копа Америка ще не передбачиш, хто саме гратиме на турнірі. Але цікаво припустити, на які б зміни могли піти тренери тієї чи іншої збірної, вже з прицілом на кваліфікацію до наступного чемпіонату світу.


У стилі гри збірної Парагваю останнім часом вже з’являлися нові елементи. Ця команда завжди славилася насамперед бійцівським духом та надійним захистом. Яскраві футболісти, такі як Нельсон Куевас, оздоблювали гру команди, але суттєво не впливали на її «світогляд», манеру триматися на полі.


Потроху парагвайці вчилися не лише діяти в атаці розкутіше, а й вести атакувальні дії більшими силами, грати, особливо вдома, з позиції сили, пропонувати супернику не просто жорстку опіку й високий темп, а й вміння комбінувати на обраних швидкостях.


І все-таки здається, що на чемпіонаті світу у Південній Африці команда Херардо Мартінеса не повністю розкрила свої новонабуті вміння. Можливо, на Копа Америка парагвайці зроблять це краще. Що більше, у національному чемпіонаті є достатьно цікавих гравців, здатних урізноманітнити гру збірної.


Але перед тим, як поговорити про кількох ймовірних кандидатів до збірної, слід згадати Нестора Ортіґосу. Мартінес переконав його грати за Парагвай, але на чемпіонаті світу використовував страшенно мало.


Ортіґосі важливо знайти себе у цій команді, закріпитися у ній в ролі одного з лідерів. Тоді у парагвайців буде у центрі поля універсальний футболіст, якому до снаги вести гру команди.


Якщо ж говорити про цікавішу, вигадливішу гру на флангах, то є три футболісти, на яких варто звернути увагу.


До «Олімпії» прийшов на старті поточного чемпіонату потужний аргентинський форвард Хуан Феррейра, тож обабіч нього в атаці розташувалися Луїс Кабальєро (20 років, лівий фланг) та Нельсон Ромеро (26 років, правий; три матчі за збірну). Обидва достатньо технічні та грамотні для того, щоб діяти на фланзі не одноманітно, постійно шукати гострі продовження. Якщо Ромеро більше налаштований на передачі до штрафного майданчика, Кабальєро любить зміщуватися в центр і бити, але буває, що його ударам бракує потужності.


Передачі у Ромеро досить різнобірні, він добре вміє оцінювати позиції партнерів та їх переміщення у штрафному суперника.


Але ще яскравішим віртуозом гри на фланзі є 23-річний Маркос Мельґарехо з «Насьйоналя». У деяких матчах атака команди ставала значно кволішою та передбачуванішою після його заміни. Маркос брав участь у двох поспіль розіграшах Кубка Лібертадорес, тож певний міжнародний досвід він вже має.


Дуже якісно взаємодіє на правому фланзі «Насьйоналя» із захисником Рікардо Масакотте. Рейди Масакотте стають набагато небезпечнішими саме завдяки вдалим маневрам Мельґарехо, його вмінню вчасно й точно віддати передачу.


За збірну Маркос зіграв поки що лише один матч, товариський, проти чилійців наприкінці минулого року.