вівторок, 29 січня 2019 р.

Щоденник Кубка Сан-Паулу: Від 1/8 до півфіналів


Із однієї восьмої й до вирішального матчу турнір дарував чимало напружених, цікавих поєдинків; деякі з них завершувалися серіями пенальті. Особливих сенсацій не було. Вихід “Ґуарані” до півфіналу не дивує, якщо зважити, кого і як ця команда долала у плей-оф. Чого вартий хоч би розгром “Інтернасьйонала” 5:0 із кинджальними контратаками та ефектними голами з дальньої дистанції. У ⅛ з “Ботафогу” було “всього” 1:0, але футболісти “Ґуарані” виявилися бодай трохи кращими за суперника у більшості компонентів.

Далі “Ґуарані” переграв 2:1 “Фігейренсе”, команду, що до цього пройшла “Фламенгу” та “Палмейрас”. У чвертьфіналі вирішальним виявився бурхливий початок другого тайму. Ренан забив гол-красень зі штрафного на 48-й хвилині й після цього “Ґуарані” не зменшував тиск на ворота. За п’ять хвилин Ренана збили у штрафному майданчику і Матеузінью реалізував пенальті.

Понервувати довелося на останніх хвилинах, коли “Фігейренсе” не лише скоротив відставання, а й мав шанси зрівняти рахунок. Взагалі виступ “Фігейренсе” теж варто відзначити. Команда запам’яталася не лише перемогами над грандами, а й тим, наскільки закономірними вони були. Серед гравців “Фігейренсе” сподобався центрфорвард Жуан Діогу. Також можна відзначити атакувального хавбека Габріела, якому все-таки треба холоднокровніше діяти у завершенні атак.

У півфіналі “Ґуарані” не вдалося знайти аргументи проти міцного “Сан-Паулу. Тим не менш свій черговий м’яч забив бомбардир Давó. Згодом, у чемпіонаті штату, наставник першої команди Осмар Лосс (який, до слова, вигравав Копінью як тренер) вже випускав на поле хавбека Педру Акорсі.

У чвертьфіналі чи не найгарячішим (не лише на полі, а й на трибунах) був матч “Корінтіанса” з “Греміу”. Якщо на попередній стадії обидві команди виграли з великим рахунком (“Греміу” 3:0 в “Аудакса”, “Корінтіанс” 8:0 у “Візау Селесте”), то в цьому протистоянні нелегко було назвати когось фаворитом. Що не завадило “Греміу” привезти собі кумедний гол вже на сьомій хвилині. Центральний захисник Емануел вибивав м’яч і влучив у Фабрісіу Ойю. Від гравця “Корінтіанса” м’яч полетів у ворота, і хоч голкіпер його торкнувся, це лише додало ситуації трагікомізму.

Надалі боротьба була значно серйознішою, команди обмінялися забитими м’ячами, і сходити з дистанції довелося “Греміу”. Запам’яталися голкіпер Габріел Шапеко, лівий захисник Казу, “десятка” Жоната Роберт, фланговий форвард Лео Шу та центральний нападник Да Сілва.

“Корінтіанс” зупинився у півфіналі, програвши “Васку” серію пенальті. На початку матчу “Корінтіанс” дуже невдало захищався на стандартах. Уже на 18-й хвилині “Васку” мав перевагу в два м’ячі, забивши спочатку після кутового, а потім після подачі зі штрафного. Недбалість, що проскакувала у “Корінтіанса” в матчах групового турніру, потім, здавалося, зникла і дещо несподівано нагадала про себе у півфіналі. Атакував “Корінтіанс” згодом з усією роздратованістю команди із враженим самолюбством. Натан зробив дубль, хоч до цього запоров стовідсотковий момент.

У “Васку” були свої шанси перемогти в основний час. Найкращий — удар з 11-метрової позначки — у Лукаса Сантоса, який пробив вище воріт ще за рахунку 2:1 на користь ВДГ.

“Корінтіанс” щороку привозить на Копінью цікавих гравців. Дехто, як Фабрісіу Ойя, бере участь у кількох турнірах поспіль. Для нього зараз важливий момент у кар’єрі, коли треба спробувати закріпитися у першій команді. Її тренер, Фабіу Карілле, регулярно відвідував поєдинки турніру і, окрім Ойї, може звернути увагу на Роні та Жандерсона.

До чвертьфіналу вдалося дійти “Крузейру”, якому після перемоги у серії пенальті в першому раунді плей-оф вдалося надалі виграти два матчі із загальним рахунком 9:0. Це додало впевнености для протистояння із “Сан-Паулу”. “Крузейру” не розклеївся після швидко пропущеного м’яча і створив достатньо власних моментів до того, як зрівняти на 52-й хвилині. У серії 11-метрових “Сан-Паулу” двічі помилявся, коли можна було виграти одним ударом. “Крузейру” “ввічливо” схибив у відповідь.

Інакше програла свою серію “Васку” “Волта Редонда”. З п’яти пенальті не забили три. У плей-оф клуб зі штату Ріу-де-Жанейру відзначився добре організованою грою, що дозволяла спокійно накопичувати перевагу і перегравати суперників. (“Ґойяс”, “Португеза”, “Атлетику Мінейру”). У кожному з цих поєдинків важко було ставити під сумнів закономірність перемоги “Волти Редонди”. Навіть у матчі з “Васку” і відігратися спромоглися, і взагалі мало в чому поступалися аж до невдалих ударів з точки.

“Васку” у перших трьох матчах плей-оф обігрував суперників із великим рахунком (4:0, 5:1, 3:0) і доводив, що поєдинки другого й третього турів групового турніру (0:0 та 1:0) не збили команду з кроку. Коли ж дійшла черга до матчів із серіями 11-метрових, то гравці “Васку” виявилися впевненішими за суперників.

У іншій частині сітки “Сан-Паулу” рухався до фіналу потужно та впевнено. “Крузейру” у чвертьфіналі був єдиним суперником, що спромігся поставити під сумнів подальшу участь СП у турнірі. Тож перед фіналом у обох претендентів на титул був досвід як перемог із великим рахунком, так і успіхи у нервових серіях пенальті.